Studie australských vědců: Lidé dospívají až ve 24 letech | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Studie australských vědců: Lidé dospívají až ve 24 letech

Dospělost počká, ale selfíčko ne...
Dospělost počká, ale selfíčko ne... (iStock.com)

Není to tak dávno, co byli osmnáctiletí považováni za plně dospělé a ve dvaceti zakládali rodiny. Situace se ale změnila. Podle odborníků trvá v dnešní době adolescence až do 24 let. A nejde jen o sociologický aspekt, nýbrž i o ten čistě biologický.

Studii zkoumající proces dospívání vypracoval tým australských odborníků v čele s profesorkou Susan Sawyer. Ze závěrů vyplývá, že zatímco před pár desítkami let vstupovaly děti do puberty, tedy hormonálně podmíněného procesu fyziologického zrání, kolem 14 let, dnes už je to kolem 10 let. Důvodem je fakt, že lidé se dnes, zjednodušeně řečeno, mají lépe než dřív – ať už jde o hodnotnější stravu, nebo třeba kvalitnější lékařskou péči.

Svatba? Později...
Dřívější nástup dospívání je zřejmý hlavně u dívek. Tým profesorky Sawyer se odvolává na statistiky z Velké Británie, podle nichž v porovnání s obdobím před 150 lety začínají dnes menstruovat o 4 roky dřív, kolem 12 let. O co dřív dospívání začíná, o to později končí.

Více si můžete přečíst v tištěném nedělním deníku Aha!

Přečtěte si
ivoadler
21. 1. 2018 • 14:44

Je to průser. Pohlavní zralost se dostavuje podstatně dřív než zralost sociální. Je třeba se k tomu postavit čelem. Souložit od 10 (viz seriál na mém blogu Dětská sexualita), zakládat rodinu do 30.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.