Babiš vydán ke stíhání: Kriminálka může do akce | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Babiš vydán ke stíhání: Kriminálka může do akce

Andrej Babiš
Andrej Babiš (Foto Blesk - Jakub Poláček)

Jste vydáni k trestnímu stíhání! To si včera ve Sněmovně vyslechli premiér a poslanec Andrej Babiš (63, ANO) s Jaroslavem Faltýnkem (55, ANO). Pro hlasovalo 111 poslanců ze 180 přítomných, proti jich bylo 69.

Vydání tu už bylo v září, jenže zvrat nastal po říjnových volbách. Pro oba začala platit nová imunita. Babiš s Faltýnkem obvinění z 50milionového dotačního podvodu odmítají. Vedle vrcholných představitelů hnutí ANO policie obvinila dalších devět lidí. Patří k nim Babišova manželka Monika a jeho dvě dospělé děti z prvního manželství.

Největší pobouření při včerejším jednání svým výrokem způsobil Andrej Babiš. Ten řekl, že celá kauza Čapí hnízdo je vylhaná a ve volbách jej stála 10 % voličských preferencí. Korunu všemu nasadil, když uvedl, že v Česku je možné si trestní stíhání objednat. Proti tomu se ohradili představitelé české justice i opozice. „ „Má-li pan premiér nebo kterýkoliv jiný politik důvodné poznatky o tom, že postup a rozhodování orgánů činných v trestním řízení je ovlivněno či manipulováno, nechť se s nimi obrátí přímo na mě nebo na státní zastupitelství,“ řekl včera nejvyšší státní zástupce Pavel Zeman (45). „Podle premiéra Babiše lze v naší zemi objednat stíhání na zakázku. V normální vládě by se ministr spravedlnosti (Robert Pelikán, 38 za ANO, pozn. red.) proti takovým slovům ohradil, nebo šel podat demisi,“ uvedla například na Twitteru ODS. Jak to bude dál

Státní zástupci budou nyní čekat na vyrozumění Sněmovny. Teprve pak policie poslancům – Babišovi a Faltýnkovi – zašle rozhodnutí o pokračování trestního stíhání. Každý, kdo je v jakékoli kauze obviněný, může v rámci své obhajoby i lhát. „Svědci mají v trestním řízení jiné postavení a lhát nesmějí. Začíná běh, kdy jsou předkládány důkazy, které prokazují vinu, nebo ze strany obviněných zase nevinu. A na konci je soud, který rozhodne,“ říká advokátka Dagmar Raupachová. Kauza by podle jejího názoru ale neměla trvat déle než dva roky.

Na video s Andrejem Babišem se můžete podívat zde:

 



Přečtěte si
loft
21. 1. 2018 • 17:50

Babiš bude odsunut z cesty Kalouskovy a jemu podobných, a teď už se s vyšetřováním spěchat nebude ! Vládu ovládnou Ti, co by měli už dávno sedět někde jinde a za nějakých pár let se zjistí že vlastně Babiš nic závažného neudělal. To už ale z této země nezbyde vůbec nic !!!!!!!!!!

ivoadler
21. 1. 2018 • 14:56

Babišův projev ve sněmovně je kritizován a právem. Proč říkal, že u nás si lze trestní stíhání koupit? Daleko lepší by bylo, kdyby se poslanců zeptal: Snad v roce 2013? se objevila před volbami Kubiceho zpráva. V roce 2017 se objevila kauza Čapí hnízdo, taky před volbami. Obě zprávy z policejního prostředí. Domníváte se, vážení poslanci, že se jedná o náhodu? Já si to nemyslím.

-bello-
21. 1. 2018 • 00:22

To je dost !!!! A co dál?! Nemá imunitu, nemá důvěru, nemá vládu a přesto dál premiérem? Tě pic, to je Kocourkov. Bývalé sekretářce, co si tak ráda sedla na jeho kolena a už na nich zůstala to fakt přeju.Madame z Čapí , hm, hm , to zní !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.