Unikátní operace plotének ...pacient může druhý den domů! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Unikátní operace plotének ...pacient může druhý den domů!

Tým specialistů vedený přednostou Martinem Repkem (uprostřed) operuje prvního pacienta novou metodou.
Tým specialistů vedený přednostou Martinem Repkem (uprostřed) operuje prvního pacienta novou metodou. (Foto pro Aha! – Pavel Žára, FN Brno)

Nesnesitelná bolest bederní páteře, která vystřeluje do nohou nebo až prstů. Patří mezi 10 nejčastějších důvodů, proč Češi chodí k lékaři. Pacienti nyní mají díky brněnským lékařům naději na lepší život.

Tým specialistů z Ortopedické kliniky Fakultní nemocnice v Brně, vedený Martinem Repkem, provedl jako první v Česku unikátní operaci degenerující bederní páteře miniivazivní metodou, po níž nemocný může jít z nemocnice druhý den domů. Ve světě se provádí jen několik měsíců, v Česku včera poprvé.

„Po odstranění postižené a vyhřezlé meziobratlové ploténky jsme prostor mezi bederními obratli vyplnili speciálním implantátem, k jehož zajištění jsme použili stabilizaci dlažkou se šrouby,“ vysvětlil lékař Repko a dodal: „Protože zákrok nejde přes svaly, je pro pacienta mnohem šetrnější. Hojení je proto i méně bolestivé. Operovaný člověk se rychleji uzdravuje, pokud je v kondici, může jít i na druhý den do domácího ošetřování. A sedět může prakticky hned po zákroku.“

Implantát zajišťuje speciální dlažka se šrouby.
Operace kromě odstranění bolestí bederní páteře přináší úlevu právě i od neurologických příznaků při tlaku zborcených plotének na nervové kořeny – tedy bolestí nohou.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.