Psí prvorodička rekordmanka: 12 zdravých štěnátek | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Psí prvorodička rekordmanka: 12 zdravých štěnátek

I když už štěňata dostávají stravu do misky, sotva se máma objeví, vrhnou se nesmlouvavě na ni.
I když už štěňata dostávají stravu do misky, sotva se máma objeví, vrhnou se nesmlouvavě na ni. (Foto Aha! – M. Rušinová, M. Říha, D. Kundrát)

Prvorodička přebornice. Fenka boxera Harpye z Ringu (4) z Úholiček u Prahy přivedla na svět hned 12 štěňátek – devět kluků a tři holčičky. Tucet potomků rodila dvanáct hodin. 

„Bylo to velké překvapení. Na ultrazvuku jsme byli jen pro potvrzení březosti. Nepočítali jsme je. Tušila jsem, že bude štěňátek více, ale tucet rozhodně ne,“ přiznává Helena Káhnová (46), která se chovu boxerů věnuje již 33 let. Štěňata se hned nadechla a začala pít. Navíc je Harpye porodila sama bez problémů a bez pomoci.

Máma boxerka se o své první potomky starala vzorně. Panička je přesto večer ještě přikrmovala z láhve speciálním mlékem pro štěňátka. Teď si ale Harpye od dětiček ráda odpočine stranou. Prckům je už sedm týdnů, koušou a zlobí. Krmení raději nechává na paničce.

„Dávám jim jíst pětkrát až šestkrát denně. Kolik toho sní, si netroufnu odhadnout. Papají pořád,“ říká Helena. A co je na péči o malou psí armádu nejtěžší kromě neustálého sbírání bobků a utírání loužiček? „Už si chtějí hrát. Každé vyžaduje zvláštní pozornost a to se v tom množství nedá stihnout. Prostě potřebují již své vlastní páníčky,“ vysvětluje chovatelka.

Psí sushi

Krmit dvanáctihlavou smečku není legrace. Do každého jídla přijde rýže, dva banány, maso – hovězí, kuřecí či jelen. „Když byli menší, tak aby zesílili, dostávali s rýží a banánem i syrového tuňáka. Takové sushi pro hafany,“ popisuje jídelníček malých šelem Helena. Teď chroupou už i granulky.

Co na to veterinář?

Rekord ocenil i veterinář Jan Herčík. „Případ je výjimečný nejen počtem narozených štěňat, boxer jich mívá v průměru šest, ale i tím, že všechna byla životaschopná, bez zdravotních problémů či genetických vad,“ uvedl. Jaké mohly při tak velkém porodu nastat problémy? „Fena mohla být vyčerpána a přestat rodit. Mohlo se nějaké štěně vzpříčit v porodních cestách,“ dodává s tím, že pokud je fena v dobré kondici a dobře živená, nijak se mimořádný mateřský výkon na jejím zdraví nepodepíše a bez problémů se může stát znovu matkou.

Uštěkaná armáda

Panička, která je policistkou, je pojmenovala po zbraních, technice a systémech ozbrojených sil. Holčičky jsou Accuracy – střelivo a pistole, Astra – kolt, Action Express – střelivo, kluci pak Abrams – tank, Aden – granát, Agram – samopal, Air Force – vojenské letectvo, Alex – odstřelovací puška, Aligator – obrněné vozidlo, Apache – vrtulník, Arges – granátomet a Arminius – střelivo.

Víte, že...

... boxeři jsou hraví společníci, milují děti, jsou ale i tvrdí obranáři, služební psi a dobří sportovci?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.