„Máme velikou radost z množství posluchačů, které oslovují naše písničky,“ tvrdí kapela Slza | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

„Máme velikou radost z množství posluchačů, které oslovují naše písničky,“ tvrdí kapela Slza

 (Slza)

Kapela Slza patří mezi nejpopulárnější hudební formace posledních let. Za úspěchem stojí dva mladí nadšenci, zpěvák Petr Lexa a kytarista Lukáš Bundil. To dokazuje i počet zhlédnutí jejich videoklipů na YouTube, kterých je neuvěřitelných 73 miliónů. České posluchače si získali upřímnými texty o vztazích, pocitech, negativních či pozitivních emocích. Pro svou lásku ke slovům se zapojili do projektu „Řekni to Milkou“, který k příležitosti oslavy svátku svatého Valentýna navrací lesk milostným básním. 

ba dva máte přítelkyně, je těžké skloubit osobní život s hraním? Chodí na vaše koncerty?

Lukáš: Jsou to jen domněnky, že když má člověk kapelu, tak nemá čas na osobní život. Jsou chvíle, kdy toho máme opravdu hodně a s přítelkyní se třeba nevidíme každý den. Není to ale nic, kvůli čemu by náš vztah trpěl. Jde o to se nějak přizpůsobit.

Petr: A na koncert občas zajdou, nejvíc asi v okolí Prahy, kde to mají nejblíž.

Kdy jste se seznámili s vašimi přítelkyněmi?

Petr: Já jsem se s mojí přítelkyní poznal před rokem a půl na jednom z našich koncertů, kam jsem ji pozval. A od té doby jsme spolu. Vlastně by se s trochou nadsázky dalo říct, že nás dohromady spojila hudba (úsměv).

Lukáš: Já už jsem s mojí přítelkyní téměř deset let, první pusu jsme si dali na 1. máje pod rozkvetlou třešní. Byl to romantický okamžik, který si každý rok připomínáme.

Připravujete pro vaše přítelkyně překvapení?

Lukáš: Vždycky se snažím být originální. Nejromantičtější věc, kterou jsem připravil pro svoji přítelkyni, asi bylo, když jsem nad postel pověsil tři oříšky (jako pro Popelku) a v každém byl lísteček s dárkem. Byla nadšená a já měl radost.

Petr: Moje přítelkyně nejvíc ocení nějaký zážitek. Například jsem připravil hru, kdy hledala a sbírala indicie, které ji dovedly k dárku v podobě výletu do zahraničí.

Jaký máte vztah k básničkám?

Lukáš: Já mám básničky rád. Pokud jsou navíc vyznáním lásky, je to moc hezké.

Petr: Já se snažím být poetický v písničkách, je mi to nejbližší. Písničky jsou takové básničky. Spousta z nich je o vztazích, pocitech a emocích. Je pozitivní, že i mladí lidé skládají básničky. Například jeden člen našeho fanklubu je takový básník. Píše básničky pro ostatní fanklubáky, nám předal dokonce celou sbírku básní.

Lukáš: Náš fanklub je vlastně celý o poznávání nových lidí, fanoušci si zde nachází nové přátele a kamarády. Jsou zároveň velmi kreativní. Právě kreativita nás na valentýnském projektu Milky hodně baví.

Slavíte Valentýna?

Petr: Ano, slavíme Valentýna. Mám to spojené s tím, že moje přítelkyně slaví narozeniny tři dny před Valentýnem. Je to vždy hezká příležitost k tomu strávit romantický den.

Lukas: Určitě. Nikdy nezapomenu na kytku a rádi zajdeme například na večeři nebo do kina. Ale na lásku by se mělo myslet po celý rok, nejen na Valentýna (úsměv).

Jaký je pro vás největší důkaz lásky?

Lukas: Pocit, že tu lásku s daným člověkem cítím, že je mi blízký, a dokážu se mu svěřit. To pro mě je ten největší důkaz. 

Jak jste se dostal ke zpívání?

Petr: Začal jsem zpívat vlastně kvůli holce. Tehdy jsem se do jedné zamiloval a chtěl jsem na ní udělat dojem. Milovala hudbu a ráda zpívala, proto jsem to zkusil. Zpívání mě ale začalo hodně bavit a rozhodl jsem se mu věnovat.

Jak dlouho fungujete jako formace Slza?

Lukáš: Spolu s Petrem jsme Slzu založili v roce 2013 a náš první singl vyšel v roce 2014. Na začátku jsme vůbec netušili, čeho můžeme dosáhnout. Hudba by nás ale bavila, i kdyby se takový úspěch nedostavil. Já sám se na hudební scéně pohybuji už snad 15 let.

Kdo přišel s nápadem, založit si kapelu?

Lukáš: Byl jsem to já. Měl jsem tehdy vizi, jak by kapela měla vypadat, ale dlouho jsem nemohl najít zpěváka. Asi po půl roce jsem narazil na YouTube na Petra, který tam měl svůj kanál. Nahrával na něj skvělé covery zahraničních písniček, a proto jsem ho kontaktoval. To bylo přesně v březnu 2013. Poté jsme začali společně pracovat a napřesrok vypustili první singl Lhůta záruční.

Jak probíhala příprava vašeho posledního alba Holomráz?

Lukáš: Začínali jsme s úplně čistým papírem a dlouho přemýšleli, o čem deska bude. První album Katarze byla o kontrastu pozitivních a negativních emocích. Ten kontrast jsme znázorňovali černou a bílou barvou. Na nové desce opět pracujeme s emocemi, tentokrát znázorněnými kontrastem chladu a žáru, a celou myšlenku z Katarze tak prohlubujeme.

Petr: Většinou už v počáteční fázi, kdy písnička vzniká jen s kytarou nebo klavírem, v nás už něco vzbuzuje. Vyvolává nějaké emoce, na základě kterých vznikne námět, o čem by písnička mohla být. Ten potom konzultujeme s naším textařem Ondřejem Ládkem (Xindl X), který na základě toho napíše text.

Momentálně připravujete turné, kde vás mohou fanoušci vidět?

Petr: Holomráz Tour 2018 startuje 28. února v Brně a navštívíme s ní 8 měst po celých Čechách. Pro fanoušky i pro nás to bude něco úplně nového – nové písničky, nová scéna i nová show. Zahrajeme všechny písničky z nového alba a zároveň nevynecháme ani staré hity.

Vyjádřete svoje pocity stejně jako členové kapely Slza. Připravte své milované polovičce dvě sladká překvapení v jednom. Kupte si speciální valentýnskou edici pralinek Milka a přímo do nich vepište svoji zamilovanou básničku. K pralinkám navíc dostanete zdarma otevírací medailonek ve tvaru srdíčka. Řekněte to Milkou a vyznejte lásku tím nejosobnějším způsobem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.