Prezidentské volby odlehčeně: SROVNÁNÍ BOJOVNÍKŮ | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Prezidentské volby odlehčeně: SROVNÁNÍ BOJOVNÍKŮ

Dosud nerozhodnutým voličům deník Aha! přináší vodítko, které by jim v tápání mohlo pomoci. Poznejte kandidáty i beze slov!
Dosud nerozhodnutým voličům deník Aha! přináší vodítko, které by jim v tápání mohlo pomoci. Poznejte kandidáty i beze slov! (Foto: Nguyen Phuong Thao, ČTK)

Nesouhlasíte s názory Miloše Zemana (73), ale ani jeho rivala Jiřího Drahoše (68)? Dosud nerozhodnutým voličům deník Aha! přináší vodítko, které by jim v tápání mohlo pomoci. Poznejte kandidáty i beze slov!

VYSTUPOVÁNÍ

Zeman: Vždy má pravdu?

Co Zeman říká, i když nemluví? „Projevuje se, odmyslíme-li projevy dané věkem a nemocí, relativně uvolněně. Jeho gesta i mimika jsou uvolněná. To může mít hned několik vysvětlení. Buď je naprosto přesvědčen o pravdivosti svých slov, nebo je mu jedno jak jeho slova působí na diváky. Já se domnívám, že v jeho případě jde o kombinaci obojího v duchu „mám pravdu a pokud se vám to nelíbí, je mi to jedno,“ říká expert na neverbální komunikaci Martin Cibulka.

Drahoš: Student na potítku

A jak podle Cibulky působí vystupování Zemanova soupeře? „Pan Drahoš je na nonverbální komunikaci velmi chudý, a jeho projev bych přirovnal k projevu studenta, který ví, že musí odříkat obsah naučeného textu, jinak zkouškou neprojde. To může být způsobeno prostředím, ze kterého pan profesor profesně pochází, ale současně se ocitá v situacích, které úplně nezná, a nemůže se v nich cítit komfortně,“ míní odborník.

ZDRAVÍ

Zeman: Vyfasoval modrou

Že po zdravotní stránce je na tom současný prezident o něco hůř, než jeho rival, je evidentní. Trápí ho polyfunkční neuropatie, chodí o holi, loni v listopadu mu ale prý „odešla cukrovka“. Zemanův ošetřující lékař Miloslav Kalaš tvrdí, že jeho stav musí být dobrý, když dokázal absolvovat náročné daleké cesty. Na rozdíl od svého soupeře byl Zeman ze zdravotních důvodů zproštěn vojenské služby.

Drahoš: Forma zcela přiměřená

Na rozdíl od Zemana nekouří, nepije a povinnou vojnu si poctivě odkroutil. Bývalý šéf akademie věd z léků užívá jen ty na zvýšený krevní tlak. „Už mnoho let každé ráno cvičím, teď už neběhám, ale snažím se chodit, denně nachodím takových pět kilometrů,“ řekl před časem Aha!. „Myslím si, že jsem ve formě, která je zcela přiměřená mému věku,“ tvrdí.

KONÍČKY

Zeman: Money, money, money…

Z hudebních kapel, leč už těch nefunkčních, prezident poslouchá ABBU. Hlavně je však vášnivý čtenář, čte sci-fi i politické memoáry, několik knih Miloš Zeman také napsal. Když byl ještě v lepší formě, na procházkách po Vysočině objímal stromy, doteď si neodpustí plavbu na svém nafukovacím člunu. K jeho oblíbeným jídlům patří brambory na loupačku, umí ale vytvořit i „sofistikovanější“ kuře – to uvaří ve vodě, pak ho jí teplé, nastudeno, i na chlebu s kmínem...

Drahoš: Druhý bas

Miluje cimrmanovský humor, bigbít i sborový zpěvu. Od 70. let působí v pražském komorním sboru Canticorum Iubilo, nejdříve v něm hrál na flétnu, dnes zpívá druhý bas. K jeho oblíbeným kapelám patří Beatles a „Stouni“. Rád kutí a chlubí se, že chatu ve Zduchovicích nedaleko Kamýku za Prahou, vlastnoručně postavil. Tam také nejraději tráví volný čas. V kuchyni se Drahoš běžně nečiní, na Vánoce však vaří prý výbornou rybí polévku. Také rád čte, jeho celoživotní knihou je Bohatýrská trilogie, kterou dostal od otce.

OBLEČENÍ

Zeman: Styl? Co je to?

Styl oblékání prezident nikdy moc neřešil. „Je vidět, že jde o nestandardní záležitost (fotka je z novoročního oběda v Lánech, pozn. red.), a za to ho musím pochválit. Takhle dobře prezident většinou nevypadá. Konečně už má také boty, které mu jdou k obleku,“ říká Petr Lukeš z Asociace vizážistů a stylistů. Hůl může být módním doplňkem, v případě Zemana je ale prý čistě účelná. Lukeš je přesvědčen, že kvůli debatám Zeman styl nezmění: „Lidé chtějí vidět elegantní, vitální a svěžího prezidenta, nicméně každý chce zároveň vidět reprezentanta své cílové skupiny. Takže neelegantnost a nedotaženost může být od něj promyšlený kalkul.“

Drahoš: NElegán i ve svetru

„Drahošův oblek je naprosto korektní (fotka je z debaty ve studiu Blesku, pozn. red.), ale chtělo by to něco osobního, co by ho dělalo přístupnějším,“ míní Petr Lukeš. Drahošovi by prý pomohla například změna vázání uzlu na kravatě, protože ten co má, je příliš velký. Zvýraznit by jej měl také kapesníčkem. I v obyčejném svetru vypadá Drahoš, na rozdíl od Zemana, který styl prakticky neřeší, jako neformální elegán. Do televizních debat by se pak podle Lukeše měl snažit obléct tak, aby působil uvolněněji a přístupněji.

RODINA

Zeman: Děti jsou z očí

Z prvního manželství s Blankou má prezident syna Davida (r. 1971). Ten pracuje jako lékař v ostravské fakultní nemocnici, veřejnosti je prakticky neznámý. „On má jistý distanc – nebo, chcete-li, ostych – vůči lidem … Ten ostych tam zcela určitě je, a možná je geneticky daný,“ přiznal Zeman v knize Zpověď informovaného optimisty. Mimo »dohled« veřejnosti je také Zemanova dcera Kateřina z druhého manželství s Ivanou (52). Momentálně studuje v Londýně, v prvním přímé prezidentské volbě se však výrazně v otcově kampani angažovala.

Drahoš: Suchar jen navenek

S manželkou Evou jsou spolu již 43 let, spojuje je krom jiného vášeň pro Járu Cimrmana či operu. Mají spolu dvě dcery, Radku (r. 1979) a Lenku (r. 1981). Manželka Eva dříve pracovala jako knihovnice, teď v důchodu a pečuje o vnoučata. Starost o ně ale bude zřejmě muset převzít někdo jiný, pokud se její muž stane prezidentem. „Samozřejmě bych manžela doprovázela na jeho cestách a dělala mu zázemí,“ dušuje se. A rozhodně popírá, že by její muž byl suchar, jak na mnohé možná působí.

RÉTORIKA, ANEB KDYŽ UŽ PUSU OTEVŘOU…

Zeman: Starého psa…

Podle herečky a hlasové poradkyně Jany Postlerové prezident až přespříliš dbá na artikulaci. „Například ve slově „jsem“ vyslovuje „j“, což působí namyšleně. Co se týče bonmotů pana Zemana, je jich moc a už se opakují,“ říká Postlerová, která je přesvědčena, že Zeman – ale ani jeho protikandidát – služeb hlasových koučů nevyužívají. Možná by to prý bylo i bezpředmětné: „Znáte to, starého psa novým kouskům nenaučíte.“

Drahoš: Chce to více barytonu

„Vzhledem k jeho výšce by měl být jeho hlas barytonovější. Také stále neumí udělat celek a pauzu, pořád „jede“, chce to ale více dramatičtější hlas,“ říká Jana Postlerová, podle které však je způsob jeho mluvy „lidovější“, přístupnější obyčejným lidem. Až půjde do debaty, měl by dát najevo, že je v té debatě rád. „A usmívat se. Každý má svůj názor, za kterým si musí pevně stát, to ale neznamená, že by se měli jeden na druhého povyšovat. A to platí pro oba!“ uzavírá Postlerová.

Zeman ve špitále

Prezident Zeman už cesty do krajů podnikat nehodlá. V minulých dnech se navíc Zeman podle zdrojů Aha! podrobil zákroku v ústní dutině v Nemocnici Na Homolce. Údajně šlo o malý operativní zákrok a Zeman nyní odpočívá na zámku v Lánech. Hrad poté potvrdil, že měl prezident drobný zánět a je v pořádku.

Bohumil Pečinka analyzuje 1. kolo prezidentské volby:

Video se připravuje ...



Přečtěte si
mdada49
19. 1. 2018 • 10:18

Takže děkujeme autorovi za to, že se nám opět a v duchu antizeman snaží podsouvat to, že je Drahoš ve všem lepší. Myslíte si, že jsou voliči blbí. Zeman má pravdu, novináři jsou svoloč, která se snaží manipulovat s veřejným míněním.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.