Hromadná nehoda zablokovala dálnici: Řidiči čekali přes 20 hodin. | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hromadná nehoda zablokovala dálnici: Řidiči čekali přes 20 hodin.

Ještě včera odpoledne se odklízely následky havárie z dálnice D1.
Ještě včera odpoledne se odklízely následky havárie z dálnice D1. (Foto pro Aha! – Marek Vančík Foto Aha! – Jiří Čada)

Zdemolované kabiny náklaďáků rozházené na půl kilometru! Tak vypadal v úterý 99. kilometr dálnice D1 po hromadné nehodě kamionů a osobních aut. Kvůli sněhu trvalo vyprošťování havarovaných vozů celou noc, řidiči kamionů tak museli na dálnici nocovat! Nepojízdné náklaďáky odklízeli 25 hodin.

„Bylo to rozházeno asi na pěti stech metrech a ty kamiony měly utrhané a zdemolované kabiny. Je až s podivem, že nikdo nezahynul,“ popsal děsivou nehodu Aha! Petr Endrle, vedoucí odtahového dálničního centra firmy Pretol. na D1 mezi Humpolcem a Větrným Jeníkovem se v úterý po poledni postupně srazilo podle policie 36, podle některých odhadů až 50 vozů! Zranilo se deset lidí, naštěstí převážně lehce.

Na dálnici nocovali

Hasiči odstranili na 100 kilometru po nehodě část svodidel. „Aby osobní automobily a jejich posádky nemusely v koloně nocovat,“ uvedla policistka Dana Čírtková. Za jejich asistence pak osobáky najely na dálnici ve směru na Brno a z místa unikly. Kamiony musely čekat, dokud se hasičům a odtahovým vozům nepodařilo zprůjezdnit alespoň jeden pruh. A k tomu došlo až včera v deset hodin dopoledne. Plně průjezdná byla dálnice až včera v podvečer.

Víc jak 25 hodin ve službě

Havarované vraky kamionů odklízel z dálnice také Emil Trecha (35). Včera měl za sebou už 25 hodin nepřetržité služby. „Teď se budeme točit na Větrném Jeníkově do protisměru, bohužel tam nás sevřou kolony, to nás zdržuje,“ postěžoval si Aha! řidič gigantické odtahovky MAN pro kamiony. Ještě než vyjel, natankoval do nádrží 600 litrů nafty. Vyměnil si roztrhané pracovní rukavice za nové, usrkl teplé kávy a nasedl znovu do vozidla. Na exitu na 104 kilometru jasně žluté vozidlo zdraví policejní hlídka.Za ní se ve dvou pruzích ve směru na Prahu táhly nekonečné kolony nákladních i osobních aut. Emilovi nepomohla ani pronikavá houkačka. Vozidla se rozestupovala jen neochotně. Nakonec dorazil na místo určení, k havarované cisterně se slovinskou espézetkou.

Na D1 stál 21 hodin

Celých 21 hodin v kolonách strávil v úterý a ve středu profesionální řidič Marek Vančík (40) ze Zlína. „Měl jsem namířeno do Francie. Nejprve jsme stáli u nehody u Brna, pak u Jihlavy. Nikdo nám nic neřekl. Nevěděli jsme, jestli se to rozjede, jestli na místě přespíme. Byl jsem naštvaný. V Německu se v takových situacích k řidičům chovají jinak. Například nabídnou kávu a podobně,“ řekl Aha!. Nakonec se do svého cíle rozjel včera v deset hodin dopoledne.

Na dálnici se čerti ženili

„Já jsem v tom úplně nevině. V pohodě jsem dobrzdil. Přede mnou se zlomil při brždění kamion. Já ho dojel, zastavil a ze zadu mě sejmul Polák, který vezl 24 tun dřevotřísek,“ popsal Aha! řidič Roman z Hodonínska. „Bylo strašný počasí, čerti se tam ženili,“ hodil rukou směrem k dálnici. „Sešla se tam v jednu chvíli sněhová vánice s ledovkou, silným větrem a bílou tmou,“ popsal okamžiky před nehodou.

Co s sebou do kolony?

Stání v kolonách je vždy nepříjemné, v zimě ale při něm může jít i o život. Co byste měli mít vždy s sebou? Vysoce kalorické jídlo, jako jsou čokoládové tyčinky a sušenky. Jsou skladné a pomohou tělu odolat mrazu. Nutnost je také několik lahví vody a teplých dek. Pokud uvíznete ve vánici, je důležité se udržet v teple. Mějte s sebou také dobrý nůž, zapalovač, skládací lopatu, a pokud jedete do hor, třeba i světlice.

Víte, že..

… Krizový štáb Vysočiny včera doporučil všem řidičům, aby na dálnici D1 na Vysočině nenajížděli, cestu odložili nebo zvolili jinou trasu a její sjízdnost si ověřili předem?



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.