Babiš v demisi: Co se teď bude dít?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Babiš v demisi: Co se teď bude dít?!

Vláda premiéra Andreje Babiše (63, ANO) si včera schválila demisi poté, co nedostala důvěru od Sněmovny.
Vláda premiéra Andreje Babiše (63, ANO) si včera schválila demisi poté, co nedostala důvěru od Sněmovny. (Foto ara)

Žádné cavyky, jde se na věc. Vláda premiéra Andreje Babiše (63, ANO) si včera schválila demisi poté, co nedostala důvěru od Sněmovny. Předat ji do rukou prezidenta Miloše Zemana (73) chce Babiš osobně. Obě strany teď dolaďují termín, kdy by se tak mělo stát.

„Vláda odsouhlasila demisi a já požádám o termín u pana prezidenta, abych mu ji předal osobně,“ potvrdil premiér očekávaný krok kabinetu. Demisi by chtěl na Hrad donést prezidentovi co nejdříve. A hlava státu mu chce vyhovět. Zeman totiž očekává, že se s premiérem setká ještě do konce pracovního týdne.

Jak teď bude kabinet vládnout, ministři prý podle místopředsedy vlády Richarda Brabce (51, ANO) neprobírali. On osobně chce za své ministerstvo životního prostředí předkládat i materiály dlouhodobějšího významu. Šéfka rezortu obrany Karla Šlechtová (40, za ANO) zase nechce během úřadování v demisi podepisovat žádné velké zakázky.

Ať se krotí!

Poté co předá Babiš na Hradě demisi, bude podle politologa Jana Kubáčka (36) následovat v prvních několika dnech standardní vývoj. „Teď bude probíhat vládnutí vlády v nějakém omezeném formátu. Bude to vládnutí překlenovací, obecně se bere, že by ta vláda neměla konat ve věcech, které jsou nevratné. Klasickou ukázkou, kterou definoval i ústavní soud, je privatizace, případně částečný prodej státních firem,“ řekl Aha!. Dodal také, že obvykle kabinet v demisi vládne dva, tři měsíce.

Vyšplouchne ho Drahoš?

O tom, kdo bude nakonec premiérem, rozhodne i výsledek druhého kola prezidentské volby, tvrdí Kubáček. „S velkou pravděpodobností pokud by vyhrál Jiří Drahoš, může Babiš zapomenout na premiérství a bude se muset spokojit buď s funkcí řadového člena vlády, anebo dokonce být mimo ni,“ uvedl s tím, že pokud by Zeman obhájil mandát, tak by Babiš byl premiérem. Jasno by podle politologa mohlo být na přelomu února a března.

Prezident už se nechal slyšet, že Babiše jmenuje podruhé předsedou vlády, musí mu ale donést 101 podpisů zaručujících sněmovní většinu.

Vlády v demisi:

Nejkratší: 1996 – 2 dny

Vláda premiéra Václava Klause podala demisi 2. července, ve stejný den jmenoval prezident Václav Havel Klause opět předsedou vlády. Členy nového kabinetu uvedl do funkcí 4. července.

2002 – 3 dny

Zemanova vláda podala demisi 12. července a ve stejný den se novým premiérem stal Vladimír Špidla (ČSSD). Jeho vládu prezident jmenoval 15. července.

1998 – 5 dnů

Vláda Josefa Tošovského podala demisi 17. července, ve stejný den se předsedou vlády stal Miloš Zeman (ČSSD). Kabinet byl jmenován o pět dnů později, 22. července.

Nejdelší: 2013 až 2014 – 169 dní

Kabinet Jiřího Rusnoka podal demisi 13. srpna 2013, šest dní poté, co mu Sněmovna nevyjádřila důvěru. Prezident Miloš Zeman pak ale už žádného dalšího premiéra až do předčasných voleb v říjnu 2013 nejmenoval.

2006 až 2007 – 90 dnů

Vláda Mirka Topolánka podala demisi 11. října poté, co 3. října nedostala důvěru Sněmovny. Jeho druhý kabinet byl jmenován až 9. ledna 2007.

2009 – 43 dnů

Druhá Topolánkova vláda podala demisi 26. března 2009, 9. dubna byl novým premiérem jmenován Jan Fischer. Vláda byla jmenována 8. května 2009.

Ohrozí nějak veletoče kolem vlády českou ekonomiku a posilování koruny? Podle ekonoma Jiřího Cihláře by se tak dít s největší pravděpodobností nemělo. „Co se týká koruny, tak ta vazba je minimální. Dlouhodobá nestabilita by mohla korunu nabourat, ale v tuto chvíli, jak se to jeví, tak ten vliv na korunu nebude nijak zásadní. Koruna sleduje jiné faktory, než je vývoj ve vládě nebo prezidentská volba,“ řekl Aha!.

Za hranicemi to využijí

Premiér v demisi na světových nebo evropských summitech? Podle politologa Jana Kubáčka žádná novinka. I tak občas zahraniční partneři nejistý mandát premiéra zneužijí. „Je pravda, že toho partneři rádi využívají, protože vědí, že je ten premiér slabší,“ řekl. Dodal ale také, že roli Česka ve světě to nijak neovlivňuje.

O vydání až v pátek

O tom, jestli poslanci vydají k trestnímu stíhání premiéra Andreje Babiše a jeho pravou ruku Jaroslava Faltýnka (55, ANO), rozhodnou poslanci v pátek. Se svým návrhem aby to bylo už dnes, tak neuspěli lidovci a Piráti. Oba pánové už prohlásili, že o své vydání požádají a kladné stanovisko k tomu dal i mandátový a imunitní výbor. Policie se o ně zajímá kvůli kauze Čapí hnízdo a možnému 50milionovému podvodu, kterým se zabýval i evropský úřad OLAF.



Přečtěte si
malavelka
18. 1. 2018 • 11:36

Diletanství je ve všech profesích a na všech úrovních. Nyní by si měl každý politik uvědomit "zda mu to stojí za to".

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.