Nejstarší studenti Česka! Helena (95) a Maxmilián (94) | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Nejstarší studenti Česka! Helena (95) a Maxmilián (94)

Sedět doma je nebaví! I po devadesátce chodí do školy.
Sedět doma je nebaví! I po devadesátce chodí do školy. (Foto Aha! – Daniel Černovský)

Je jim přes 90 let a místo odpočinku u televize či sypání ptáčkům chodí pořád do školy. Helena Pechlátová (95) a Maxmilián Šperling (94) jsou nejstarší studenti v Česku! Navštěvují Centrum celoživotního vzdělávání a oba nejvíc baví psychologie.

Helena Pechlátová (95): Nejhorší je, když umírají přátelé

Psaní poezie a cvičení jógy je pro Helenu Pechlátovou (95) z Prahy to, co ji stále udržuje fit. „Od pěti let jsem chodila do Sokola, mám za sebou i všechny spartakiády,“ vzpomíná na mládí seniorka. Vyučila se krejčovou a stala se z ní módní návrhářka. Když odešla do důchodu, nechtěla jen sedět doma. Začala proto už před 30 lety studovat univerzitu třetího věku a drží ji to doteď.

„Penzi si užívám. Nemusím nikam vstávat, poslouchat šéfa a můžu si dělat, co chci. Navštěvuje mě syn, hodná snacha a dvě vnoučata,“ vypráví. Před čtyřmi lety dokonce vyhrála anonymní rozhlasovou soutěž ve skládání básní. Nejhorší podle Heleny je, když umírají přátelé. Pochovala už i svého manžela. „Dřív jsem dostávala na Vánoce asi padesát lístků, teď už jich chodí jen asi osmnáct,“ říká. Čiperná seniorka se však snaží myslet pozitivně a s nadsázkou a smíchem dodala, že tam nahoře to má vyjednané do 150 let.

Maxmilián Špeling (94): Do penze jsem šel v 85 letech

Optimismus i energii do učení mohou Maxmiliánovi Šperlingovi (94) z Prahy všichni závidět. „Je to kvůli tomu, že jsem syn důstojníka, vyrostl jsem v kasárnách, takže vím, co je to kázeň,“ vypráví čilý senior. Je rád, že svůj život prožil aktivně. „Byl jsem skaut, hasič a pak jsem nastoupil do vojenské akademie, takže jsem důstojníkem z povolání. Učil jsem také v autoškole, mezitím jsem vystudoval České vysoké učení technické v Praze,“ říká.

Maxmilián přiznal, že nikdy nebyl obyčejný důchodce. Do penze odešel až v 85 letech. „Zajímala mě psychologie, tak jsem pak začal přednášet pro důchodce. Jsou to spíš takové zkušenosti devadesátiletého muže,“ uvádí senior, který žije s manželkou a dcerou. Nyní začíná studovat třetí semestr univerzity třetího věku a je jediným mužským členem pěveckého sboru. „Jsem na sebe tvrdý a nechci být ten důchodce, který zpohodlní a ztratí zájem o okolí,“ dodává.

Univerzita třetího věku

Jde o koncepci celoživotního vzdělávání pro zájemce v každém věku. Studijní programy nabízí většina českých vysokých škol a také Centra celoživotního vzdělávání. Nemusíte vždy dojíždět přímo do školy, v menších městech nabízejí knihovny přednášky přenášené přes internet.

Psycholožka Radana Rovena Štěpánková:

„Univerzitu třetího věku považuji za prospěšnou. Člověk tam trénuje pozornost, mentální schopnosti a také to udržuje člověka v aktivitě a svěžesti v kontaktu s lidmi a při sociální zařazenosti. Takže senior, který se dál učí a vzdělává i ve stáří, se cítí využitý a líp vnímá smysluplnost života.“


Víte, že...
...Centrum celoživotního vzdělávání, které studují nejstarší studenti Česka, najdete v Kulturním zařízení Domovina v Praze 7? Více na: www.aktivnistari.eu



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.