Korunovační klenoty ze všech stran | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Korunovační klenoty ze všech stran

Pro veřejnost budou korunovační klenoty zdarma vystaveny ve Vladislavském sále od 16. do 23. ledna
Pro veřejnost budou korunovační klenoty zdarma vystaveny ve Vladislavském sále od 16. do 23. ledna (Foto ara)

Máte jedinečnou příležitost! Náš nejstřeženější poklad je ode dneška vystaven na Pražském hradě. Na výstavě Symbolická moc českých korunovačních klenotů bude k vidění i zbroj svatého Václava.

Vůbec poprvé uvidí veřejnost korunovační klenoty ze všech stran. „Loni totiž byla zhotovena nová vitrína. Návštěvníci tak uvidí i vzácný modrý safír, který je osazen v zadní části čelenky,“ vysvětlil kurátor výstavy Petr Kroupa.

Výstava je uspořádaná u příležitosti 100 let od vzniku Československa. Atmosféru akce tvoří i místo, kde se koná. Vladislavský sál, ve své době největší světský klenutý sál na světě, hostil korunovace i slavnostní hostiny českých králů. „Chceme, aby si návštěvník uvědomil, že i toto místo má pro historii našeho státu velký význam,“ řekl Aha! kurátor výstavy.

Symbol samostatnosti

Část výstavy připomene spletité osudy korunovačních klenotů ve 20. století. Od slavné výstavy při svatováclavském miléniu roku 1929, přes ukrývání před druhou světovou válkou až po rok 1968 se táhnou osudy pokladu v moderní historii. Při tehdejší výstavě po okupaci Československa armádami Varšavské smlouvy je lidé opět vnímali jako symbol samostatnosti a svrchovanosti své země.

Korunu podle příležitosti

Čeští králové měli k dispozici hned několik korun. Žezlo, jablko a svatováclavskou korunu používali opravdu jen výjimečně, pro zcela mimořádné příležitosti.

Safír ze Srí Lanky

Na zadní straně koruny, na čelence, je osazen intenzivně modrý a velice vzácný safír, který je původem ze Srí Lanky. Patří mezi největší modré safíry na světě a veřejnost ho uvidí vůbec poprvé.

Zbroj v původní vitríně

Původní vitrína je z roku 1929, zhotovena byla k příležitosti dostavby katedrály svatého Víta a výročí 1000 let od smrti svatého Václava podle návrhu architekta Josefa Gočára. Ani ta na výstavě nebude chybět. „Využili jsme ji k vystavení helmy a zbroje svatého Václava, k němu totiž korunovační klenoty odkazují,“ popsal kurátor.

Patron České země

Svatý Václav je dnes symbolem české státnosti a naším hlavním patronem. Podařilo se mu zachovat suverenitu českého státu a založit chrám svatého Víta. Kdy se přesně narodil (asi v roce 907) ani kdy zemřel (buď v roce 929, nebo v roce 935), není zcela jasné. Byl vychováván babičkou, svatou Ludmilou. Jisté je, že byl zavražděn ve Staré Boleslavi, v sídle svého bratra Boleslava, který se poté chopil moci. Po smrti byl prohlášen za svatého kvůli své zbožnosti. Říká se o něm, že kácel šibenice a stavěl kostely. Vlastnoručně pak pěstoval víno.

Smrtící moc svatováclavské koruny

Legenda o svatováclavské koruně tvrdí, že kdo si ji neoprávněně nasadí, ten brzy zemře. Na podzim v roce 1941 si ji měl na hlavu nasadit říšský protektor Reinhard Heydrich (†38), který ji po sobě dal na hlavu i synovi. Oba pak skutečně brzy zemřeli. Heydrich po atentátu v červnu následujícího roku a jeho syn se zabil další rok později, když vjel na kole pod náklaďák.

Výstava Symbolická moc
Kde: Vladislavský sál Pražského hradu (vstup přes Opyš z Jižních zahrad a přes Býčí schodiště)
Kudy:
Tramvají 22 ze zastávek Pražský hrad, Pohořelec, Královský letohrádek nebo metrem A z Malostranské
Na co se připravit:
Na bezpečnostní kontroly u vstupu. Na to, že kočárky se do sálu nedostanou. Kdy: Od 16. do 23. ledna 2018, vždy od 10:00 do 17:00
Za kolik: Zdarma!



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.