Brouka pojmenoval po T. G. Masarykovi | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Brouka pojmenoval po T. G. Masarykovi

Janis Vartanis pracuje na objevu jubilejního desátého tesaříka.
Janis Vartanis pracuje na objevu jubilejního desátého tesaříka. (Foto Aha! – Slávka Červená a Janis Vartanis)

Svět zná od uplynulého týdne tři nové druhy brouků tesaříků. Popsal je Janis Vartanis (49) z Uherského Brodu. Jednoho z nich pojmenoval po prezidentovi Masarykovi.

Obchodník s ovocem a zeleninou již dokázal nalézt a pojmenovat devět nových druhů. „Popis mi nyní trval bezmála rok. Nejvíc práce mi dal tesařík, který pochází z bulharského Burgasu. Práci na něm jsem dokončil v den výročí úmrtí T. G. Masaryka (14. září 1937). Protože je to pro mě největší prezident ze všech a moc si ho vážím, neváhal jsem brouka na jeho počest po něm pojmenovat,“ uvedl entomolog. Dalšího jedince s červenými krovkami a černou skvrnou objevil loni na Korsice. Třetí krasavec, který se kovově leskne, je z Francie.

Kdo objev potvrdí?

Janis Vartanis patří v oboru ke světové špičce. Popis nového jedince musí nejdříve vyjít v odborném časopise Munis Entomology&Zoology, čímž je objev uznán – to se stalo před několika dny. K zálibě přivedl amatérského entomologa tatínek. Když mu bylo 12 let, koupil mu knihu Sbíráme brouky a krabici se špendlíky. „A už jsem v tom jel. Pamatuji si, jak jsem v lékárně prosil, aby mi prodali alespoň malou lahvičku éteru na usmrcování,“ smál se.

Masarykův tesařík
Cerambyx cerdo masaryki Vartanis 2018

Odchycen byl v dubovém lese v bulharském Burgasu. Je velký 40 až 47 mm. „Zajímavostí je, že z celého rodu cerambyx je hnědý. Ostatní brouci jsou černí. Nejde o anomálii jako u zvířat. U brouků, co se týká barvy, to neexistuje. Co do velikosti, je to druhý největší evropský tesařík,“ přiblížil Vartanis.

»Korsičan«
Purpuricenus kaehleri corsicus Vartanis 2018

Byl popsán na Korsice. Má 12 až 13 mm. Jde o druh s červenými krovkami a černou skvrnou. „Obdobného jsem již popsal a dostal jméno po velké osobnosti Uherského Brodu – Janu Amosi Komenském. Liší se velmi krátkými tykadly a atypickou skvrnou ve spodní části,“ upřesnil Vartanis.

»Chameleon«
Ropalopus insubricus gallicus Vartanis 2018

Nalezený ve Francii v pohoří Aiguines. Je velký 18 až 20 mm. Na krasavce, který se nádherně leskne a podle světla mění kovové barvy, upozornil sběratele německý kolega Josef Steinhofer



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.