Jak se rodilo Československo | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Jak se rodilo Československo

Alois Rašín byl jedním z mužů, kteří se zásadně zasadili o vznik Československa.
Alois Rašín byl jedním z mužů, kteří se zásadně zasadili o vznik Československa. (Foto ČTK, ara)

Československo se nerodilo lehce, v té době Evropu zmítala velká válka, první světová, v jejíchž bojích zahynulo na 16 milionů lidí. I na frontě bojovali Čechoslováci o samostatnost národa. Co předcházelo vyhlášení samostatnosti?

Jedním z důležitých aktů byla tzv. Tříkrálová deklarace, vyhlášená 6. ledna 1918. Šlo o prohlášení generálního sněmu českých poslanců říšské rady, zemských sněmů historických českých zemí se spoluúčastí představitelů české kultury.

V dokumentu, na němž se domluvili v Grégrově sále Obecního domu, požadovali autonomii pro Čechy a Slováky a jejich spojení v jeden státní celek v rámci Rakousko-Uherska. Vláda monarchie text coby velezrádný zkonfiskovala. Ovšem i tak šlo o veledůležitý krok na cestě k samostatnosti a nezávislosti na Rakousko-Uhersku. Rašínův text

Znění poslanecké deklarace vypracoval dr. Alois Rašín, jenž byl ještě rok předtím ve vězení. Text obsahoval tři klíčové formulace.

1) Příští mír může být s trvalým úspěchem uzavřen jenom od národa k národu, mezi legitimovanými a řádnou demokratickou volbou k jeho zastupování zvolenými poselstvy.

2) Mírová ujednání mohou být dílem jen národů samých a toliko ve společném díle národů mohou být vyrovnány veškeré válečné křivdy.

3) Spojení s bratrskou větví slovenskou v samostatný život politický, hospodářský a kulturní ve vlastním samostatném státě československém.

Co předcházelo deklaraci?

8. listopadu 1917 schválil druhý všeruský kongres dělnických a vojenských sovětů výzvu národům světa k uzavření míru. O dva dny později vyšel v Rakousko- Uhersku Dekret o míru, v Brestu pak byla zahájena mírová jednání. Rusové navrhovali, aby právo na sebeurčení národů bylo rozhodnuto lidovým hlasováním. Ministr hrabě Ottokar Czernin z Chudenic odpověděl, že státní příslušnost národů, které nemají státní samostatnost, musí být řešena v rámci ústavy celků, v nichž žijí. Na toto prohlášení zareagovali čeští poslanci Tříkrálovou deklarací.

Přečtěte si
-bello-
7. 1. 2018 • 00:19

Vím velmi dobře, jak se Československo rodilo, ale důvody, proč nám do budoucna Masaryk nadělil Slovensko nechápe nikdo! Vystačili bychom si jako Čechy a Morava.Jsem o tom přesvědčená!

Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.