Dagmar (59) potřebuje za maminku vrátit příspěvek: Úřady jí hrozí exekucí | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Dagmar (59) potřebuje za maminku vrátit příspěvek: Úřady jí hrozí exekucí

Dagmar je z celé situace zoufalá a neví, jak problém vyřešit.
Dagmar je z celé situace zoufalá a neví, jak problém vyřešit. (Foto archiv Dagmar Hrdinové, ara)

Zlomená holeň upoutala Olgu Stiborovou (88) z Prahy na lůžko. Pobírá příspěvek na péči, ale jelikož je už dva měsíce v nemocnici, musí ho vrátit zpět na úřad práce. Platbu za ní chtěla uhradit dcera Dagmar (59), jenže nastal problém.

Úřad práce, který dávku poskytl, Dagmar Hrdinové sdělil, že její mamince přijde dopis s »modrým pruhem«, tedy do vlastních rukou, kde budou pokyny k vrácení přeplatku. Dagmar se snažila vysvětlit, že maminka leží v nemocnici, je nechodící a mentálně na tom není nejlíp, tudíž si psaní nemůže vyzvednout. Částku za matku tedy chtěla zaplatit sama.

Nemá právo

„Nemám ale dispoziční právo k účtu maminky, ani nemůžu vyzvedávat její poštu. Nebyl důvod to zřizovat, maminka byla soběstačná,“ vypráví příběh maminky zoufalá Dagmar. Plnou moc si taky udělat nemohla, protože zásilky určené výhradně do vlastních rukou nemůže převzít nikdo jiný kromě adresáta.

Začarovaný kruh

„Tak jsem si řekla, že dojdu na úřad a peníze složím přímo tam. To prý mohu do pokladny, ale stejně se nic nezmění, protože nevím variabilní symbol. A ten mi dát nikdo nesmí, protože je to číslo, které patří mojí mamince,“ popisuje dál nepříjemnou zkušenost s úředníky. Co tedy dál? „Řekli mi, že pokud maminka částku nezaplatí, přijde další upozorňující dopis. Pak se to bude řešit právně a hrozí exekuce,“ dodala Dagmar. Mluvčí Úřadu práce ČR Kateřina Beránková poradila, že stačí plná moc sepsaná v nemocnici, nemusí být notářsky ověřena.

Advokát Jan Černý: Jde o vstřícnost

„V tomto případě by měl pomoct odbor sociální. Měl by vyjít vstříc blízké příbuzné a převzít si od ní přeplatek, to by bylo nejjednodušší. Variabilní symbol podle mě není to nejdůležitější. Takže pokud ho dcera nezná, i přesto by měla mít možnost hotovost složit přímo v pokladně toho sociálního odboru.“

Mějte svého zástupce

Dagmar Hrdinová svým příběhem chce upozornit na problém, který se může týkat kohokoli. „Každý by si měl udělat nějakého svého zástupce k vyzvedávání pošty, případně disponenta účtu, a to i když je mu jen 18 let. Nikdy nevíte, co se stane, co úřady pošlou a jak se pak snadno stát dlužníkem,“ říká.

Problémy má s poštou

O podobném případu psalo Aha! ve středu 3. ledna. Paní Petra (41) z Teplic po mrtvici nemluví ani nepíše, zastupuje ji na úřadech plnou mocí partner Pavel Blín (41). Na postě má stále problémy. Pokaždé po něm vyžadovali kopii plné moci, pořídil si proto Průkaz příjemce, který vydává přímo pošta. „Bohužel se mi stalo, že ani s těmito dvěma doklady jsem nedostal peníze nebo dopis od notáře, který partnerce oznamoval úmrtí v rodině,“ stěžuje si Pavel.



Přečtěte si
Yarda
7. 1. 2018 • 09:43

Průkaz příjemce nefunguje, pokud se jedná o zásilky "do vlastních rukou". Já jsem si nechal vystavit od syna co se dlouhodobě zdržoval mimo domov plnou moc, abych takové zásilky mohl převzít a to funguje (i třeba na ouřadech co si myslí, že jejich koresplndence je tááák důležitá, že se musí předávat jen do vlastních rukou příjemce). Akorát jsem ty zásilky musel přebírat na poště, aby si tam tu plnou moc okopírovali, pošťačka s sebou kopírku nenosí.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.