Zpozdili alarm a... Ukradli diamanty! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Zpozdili alarm a... Ukradli diamanty!

Zloději tak patrně drahé kameny ze šperků vyjmou a prodají je zvlášť.
Zloději tak patrně drahé kameny ze šperků vyjmou a prodají je zvlášť. (Foto Reuters, Facebook)

Nový rok 2018 začal zlodějskou bonanzou! V Benátkách vystřihli scénku jako z filmu Dannyho parťáci a ukradli tam šperky v hodnotě několika milionů eur. Další partička si zase z baru v Kodani odnesla nejdražší flašku vodky za bezmála 27,5 milionu korun.

K loupeži šperků došlo v benátském Dóžecím paláci, kde se koná výstava s názvem Poklady Mughalů a mahárádžů. Italům tam byla vůbec poprvé představena unikátní kolekce 270 indických šperků z období od 16. do 20. století. Vystavované klenoty pochází ze soukromé sbírky katarského šajcha Hamada bin Abdalláha Sáního. Od středy je ale jeho kolekce indických historických šperků chudší o brož a náušnice. „Jednoznačně máme co do činění s profesionály, ta akce byla pečlivě naplánována,“ je přesvědčený šéf benátské policie Vito Gagliardi.

Jeden kradl, druhý hlídal

Loupež mají podle něj na svědomí nejméně dva pachatelé, kteří si počínali stejně zdatně jako partička zlodějíčků ztvárněných mj. Georgem Clooneym (56) a Bradem Pittem (54) ve filmu Dannyho parťáci. Podařilo se jim totiž zpozdit alarm, takže zatímco jeden z nich hlídal, druhý otevřel vitrínu a ukradl brož s náušnicemi. Když se pak spustil poplach a policisté budovu uzavřeli, lupiči už byli v tahu. A s nimi i šperky ze zlata, platiny a diamantů! Na celnici byla jejich cena stanovena asi na 30 tisíc eur (přes 765 tis. Kč), jejich reálná cena se ale pohybuje v řádech několika milionů eur!

Podle policie patří zloději zřejmě k rozsáhlejší skupině, možná slavnému gangu. S prodejem šperků to ale nebudou mít snadné, protože se jedná o velmi známé kousky. Zloději tak patrně drahé kameny ze šperků vyjmou a prodají je zvlášť.

Přestřelka v Saint-Tropez!

Na četníky a zloděje si »hráli« i na výstavě šperků v centru francouzského Saint-Tropez. V úterý kolem sedmé hodiny večer tam vtrhla čtveřice maskovaných lupičů (včetně jedné ženy). „Byli vyzbrojení kalašnikovy a brokovnicemi. Nakráčeli do prvního patra a přikázali, ať si všichni lehnou na zem a dají ruce tak, aby na ně viděli,“ sdělil zdroj z vyšetřování. „Všichni na sobě měli vojenské oblečení a vypadalo to, že jedou podle nějakého předem připraveného plánu. Pak začali zbraněmi rozbíjet vitríny a krást šperky,“ dodal. Po následné přetřelce s policií v ulicích města partička zlodějů (zřejmě 3 muži a žena) zmizela neznámo kam. Hodnota jejich kořisti byla odhadnuta na 13 až 16 milionů korun.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.