Jaká nebeská divadla nás čekají v novém roce? Nebe rozzářil novoroční SUPERÚPLNĚK! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Jaká nebeská divadla nás čekají v novém roce? Nebe rozzářil novoroční SUPERÚPLNĚK!

Česko zažilo neobvyklou nebeskou podívanou, oblohu ozářil superměsíc.
Česko zažilo neobvyklou nebeskou podívanou, oblohu ozářil superměsíc. (Foto Česká astronomická společnost, ČTK, ara)

Nemohli jste spát? Měli jste pocit, že není tma a je nepřirozené světlo? Česko zažilo neobvyklou nebeskou podívanou, oblohu ozářil superměsíc. Z nebe shlížel už při odpalování novoročních ohňostrojů a svítil ještě včera před sedmou ranní na cestu do práce. A jak na Nový rok, tak po celý rok. Letos nás čekají i další netradiční astronomické jevy.

Superměsíc je o kapku větší, než normální úplněk. Je to kvůli tomu, že se dostává na své oběžné dráze nejblíže Zemi. Ten novoroční, který nastal v noci z pondělí na úterý ve 3.24 hodin, byl největší a nejjasnější letošního roku. Jako opravdu netradiční jsme ho vnímali díky jasné obloze a také tomu, že nejblíže Zemi byl už ve 22.25 hodin. Ještě předtím, než Slunce osvětlilo celou polokouli přivrácenou k Zemi. „Naposledy se novoročního úplňku lidé dočkali v roce 1999,“ uvedla Česká astronomická společnost.

Dva za měsíc

Pokud jste nestihli novoroční superměsíc, nemusíte smutnit. Leden totiž nabídne ještě jeden úplněk. Ten druhý se odehraje 31. a bude takzvaně modrý. „S barvou to ale nemá nic společného, ve skutečnosti bude rudý. Název vychází z anglického termínu »blue moon«, tedy v překladu něco jako »jednou za uherský rok«. Není obvyklé, aby za jeden kalendářní měsíc nastaly hned dva úplňky,“ sdělili odborníci Česká astronomická společnosti.

Ani to není vše... V letošním roce se tohoto jevu, tedy dvou úplňků v jednom kalendářním měsíci, dočkáme ještě v březnu.

V lednu pohlédněte vzhůru!

V průběhu měsíce můžeme spatřit na nebi neobvyklou konstelaci planet. „Začátkem tohoto měsíce má ideální pozorovací podmínky Merkur, který najdeme na ranní obloze nad jihovýchodem, kde vychází téměř dvě hodiny před Sluncem. Na ranní obloze najdeme také jasné planety Mars s Jupiterem. Ty budou nejvíce pozorovatelné 6. a 7. ledna ráno. Ve čtvrtek 11. ledna se k planetám přidá i Měsíc,“ láká pozvednout zraky k obloze Pavel Suchan z Astronomického ústavu AV ČR. Kromě toho můžete dnes večer pozorovat jeden z nejbohatších meteorických rojů roku Quadrantidy. „Pozorování bude bohužel silně rušeno Měsícem krátce po úplňku,“ dodává.

Červen: 104minutové zatmění

Na nejdelší úplné zatmění Měsíce v tomto století, které bude viditelné i z Česka, se můžeme těšit v úterý 27. července. Potrvá hodinu a 44 minut. „Podobné úplné zatmění Měsíce jsme naposledy mohli pozorovat v roce 2011 a další nás čeká až v roce 2029,“ řekl astronom Pavel Suchan. Kromě toho se v ten samý den planeta Mars dostane blízko Zemi a její kotouček v dalekohledech bude větší a bude tak možné pozorovat lepší detaily na planetě. „Mars se 31. července přiblíží k Zemi na skoro rekordních 57,5 milionu kilometrů. Dobrá pozorovatelnost bude trvat od poloviny července do konce první srpnové dekády,“ dodal Suchan.

Srpen a prosinec: Perseidy a Geminidy

Letos nepřijdeme ani o oblíbené meteorické roje, které jsou pozorovatelné v Česku bez dalekohledu. Nejznámější Perseidy nejlépe uvidíte 13. srpna a početné Geminidy pak 14. prosince.

Prosinec: Zimní kometa

Další nebeský jev nastane opět v prosinci, kdy nad námi proletí kometa Wirtanen. Objevena byla 17. ledna 1948 a vrací se pravidelně jednou za 5,44 roku. Viditelná by měla být pouhým okem. Musí však přát počasí...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.