Procházka Aha! lesem s mykologem: Pořád rostou! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Procházka Aha! lesem s mykologem: Pořád rostou!

Mykolog Václav Koplík našel Jidášovo ucho na bezu.
Mykolog Václav Koplík našel Jidášovo ucho na bezu. (Foto ara)

Je sobota 30. prosince, půl deváté ráno. S mykologem Václavem Koplíkem (72) z Ratíškovic vyráží Aha! na houby. Ano, na houby. V lese jsou totiž nyní k mání takové, které nejen výtečně chutnají, ale pomáhají i při mnoha zdravotních komplikacích.

Sotva vyjdeme, na bezu najdeme Jidášovo ucho. „Roste v 90 procentech případů právě na bezu. Houba na omak i tvarem ucho skutečně připomíná,“ poukázal Václav Koplík na dofialova zabarvenou houbu. Jidášovo ucho je drahou pochoutkou, která se dováží letecky z Číny. „Používá se hlavně v pokrmech jihovýchodní kuchyně, tzv. číně. Snižuje hladinu cholesterolu a tlak,“ vyjmenoval přednosti předseda mykologů z Ratíškovic. Na stromě nacházíme i hlívu ústřičnou. Máme štěstí, je sotva metr nad zemí. „Na tuhle houbu si totiž člověk častokrát musí vzít žebřík, roste i ve čtyřmetrové výšce,“ upozornil. „Má podobnou konzistenci jako dršťky, dá se z ní udělat dršťková pro vegetariány,“ usmál se Václav Koptík.

A dá se z nich uvařit lahodná »dršťková«

Recept na dršťkovou polévku z hlívy ústřičné (4 porce) podle mykologů z Ratíškovic:

Potřebujete: 0,5 kg hlívy ústřičné 5 ml oleje 2 střední cibule vrchovatá lžíce tmavé jíšky vrchovatá lžíce světlé jíšky kostka masoxu stroužek česneku 2 vrchovaté lžičky mleté papriky lžička pálivé papriky lžička pepře sůl a vegeta podle chuti

Postup: Na oleji orestujeme cibuli, přidáme dobře očištěnou a pokrájenou hlívu, sůl a pepř a podusíme, poté dáme stranou. Do jíšky přidáme mletou papriku, krátce orestujeme, zalejeme vodou, přidáme masox, podušené houby, provaříme. Na závěr dochutíme pepřem, solí a rozetřeným česnekem. Podáváme s čerstvým chlebem.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.