Houby jako z pohádky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

středa 24. dubna 2024

Svátek slaví Jiří, zítra Marek

Houby jako z pohádky!

Lenka Čermáková z Ostravy si ze své procházky kolem řeky Odry na Boží hod přinesla tyto fotografické úlovky. „Je to pro mě úžasný relax najít něco i v prosinci. Měla jsem z toho velkou radost,“ popsala Aha!
Lenka Čermáková z Ostravy si ze své procházky kolem řeky Odry na Boží hod přinesla tyto fotografické úlovky. „Je to pro mě úžasný relax najít něco i v prosinci. Měla jsem z toho velkou radost,“ popsala Aha! (Foto INT)

Volno o svátcích je ideální na procházky v přírodě spojené s hledáním hub. Rostou stále i v mrazu a houbaři se chlubí jedním úlovkem za druhým. Nejvíce se nyní daří penízovkám i Jidášovu uchu.

Jsou houby, kterým mráz nevadí. Na pohled mnohé připomínají spíš dekorace z pohádky. I mezi nimi se ale najdou kulinářské pochoutky.

Hodí se do salátů

Mezi chutné houby patří třeba Jidášovo ucho, které objevila při venčení psa Lenka Bauerová z Karlových Varů. „Jidášovo ucho je výborné. Skákala jsem radostí. Je to pochutnání,“ řekla o houbě, která se hodí do rizota, těstovin, salátů a dalších jídel. Podle znalců je tato houba dokonce léčivá, ale neměla by se sbírat zmrzlá.

Roste i pod sněhem

Houbař Jan Brich z Kutné Hory sbírá i houby, které většina považuje za prašivky. Chodí na ně celý rok. Naposledy na nich byl na Štěpána v zámecké oboře Kačina a našel penízovky sametonohé. „Penízovka je odolná vůči počasí. Nevadí jí ani silné mrazy. Nejvíc se jí daří pod sněhem, takže houbaři, kteří znají místa jejího výskytu, mohou najít bohatou úrodu. Roste teď i hlíva ustřičná,“ řekl Aha! Brich.

Připomíná ušní boltec

Podle pověsti byla houba Jidášovo ucho poprvé nalezena na stromě, na kterém se údajně pověsil biblický Jidáš. Proto získala jeho název. Známá je i jako Boltcovitka bezová. Na pohled i omak skutečně připomíná boltec lidského ucha.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.