Sběratel z Karlovarska buduje nové muzeum: Získal Mattoniho archiv! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 16. dubna 2024

Svátek slaví Irena, zítra Rudolf

Sběratel z Karlovarska buduje nové muzeum: Získal Mattoniho archiv!

Sběratel ukazuje hůlku Heinricha Mattoniho, která si zahrála v seriálu Já Mattoni.
Sběratel ukazuje hůlku Heinricha Mattoniho, která si zahrála v seriálu Já Mattoni. (Foto Aha! – Kateřina Moravcová, Ladislav Sýkora)

Projekty budov v Kyselce, návštěvní kniha nebo unikátní Mattoniho fotografie. To všechno získal sběratel Ladislav Sýkora (32). Vystavovat to bude ve svém muzeu.

Ladislav Sýkora z Nejdku na Karlovarsku se nadávno dostal k opravdovému historickému pokladu! „Koupil jsem pozůstalost po jednom sběrateli. Jsou v ní neuvěřitelné věci. Originály patentů na etikety, projekty všech Mattoniho budov v Kyselce. Mám i návštěvní knihu založenou v roce 1840, kde je kromě jiných podepsán řecký král Otto nebo rodina karlovarských hoteliérů Puppů,“ vyjmenoval exponáty sběratel.

Ve svém domě Sýkora plánuje unikátní materiály vystavit a představit veřejnosti. Mattoniho muzeum chce otevřít 1. května. „Jelikož je sbírka opravdu velmi cenná, budou vystaveny pouze kopie. Originály mám uschované v karlovarském depozitáři,“ dodává Sýkora. Kdo byl Heinrich Mattoni?

Heinrich Kaspar von Mattoni (1830 – 1910) byl císařský rada, majitel panství Kyselka, podnikatel a průmyslník z Karlových Varů, jehož jméno dodnes nese karlovarská minerální voda.

Kyselku nechali zchátrat

Nejen návštěvní kniha Heinricha Mattoniho ukazuje, jak lázně Kyselka u Karlových Varů byly v minulosti hojně navštěvované lidmi z celého světa. Nyní jsou z lázeňských budov trosky, které se snaží Karlovarské minerální vody, a. s., spolu s několika dalšími subjekty renovovat.



Přečtěte si
Články odjinud

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.