Tělo ho neposlouchá, přesto chce být Marcel »Máca« Dufek (41) soběstačný: Chce vzít holku na rande! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Tělo ho neposlouchá, přesto chce být Marcel »Máca« Dufek (41) soběstačný: Chce vzít holku na rande!

Marcel »Máca« Dufek uvítal redaktory Aha! tradičně s úsměvem i přesto, že pár dní před rozhovorem zažil ošklivý pád z vozíku na koleje.
Marcel »Máca« Dufek uvítal redaktory Aha! tradičně s úsměvem i přesto, že pár dní před rozhovorem zažil ošklivý pád z vozíku na koleje. (Foto Aha!: Mária Rušinová, archiv M. Dufka POPISKY)

Největším snem Marcela »Máci« Dufka (41) je jít každý den do práce a večer vzít přítelkyni na procházku, do kina nebo na koncert – po svých. Od narození je odkázán na pomoc ostatních, přesto chce žít nezávisle a svůj sen nevzdává.

Mácův život nezačal právě růžově. Po těžkém porodu lékaři jeho mámě oznámili smutnou diagnózu: syna postihla dyskinetická a kvadruspastická forma dětské mozkové obrny, tedy omezení hybnosti rukou i nohou, a navíc těžká vada řeči.
Máca ale bojuje. Když mu máma vysvětlila, čím se od lidí bez handicapu liší, zrodil se mu v hlavě plán. „Hned jsem chtěl být samostatný, bydlet a žít sám,“ řekl Aha! s pomocí asistenta Jana Čejky. »Mácovštině«, jak asistenti Marcelovu mluvu nazývají, totiž neznalý člověk porozumí až po nějaké době.

Mentálně je Máca zcela zdravý. Baví ho hudba, rád se směje, je pozitivní. Své sny si plní díky přátelům a asistentům, kteří založili Hnutí Mácou, projekt, díky němuž mohou lidé Mácovi různými způsoby ulehčit život.

Potřebuje asistenty a postel
Čím Mácu jeho stav nejvíc štve? „Že když jsem venku a někoho potkám, nemůžu si s ním jen tak popovídat,“ svěřil se Aha!. „Musíme už někam dovnitř, kde je klid,“ dodal. V Mácově životě ale hraje také velkou roli láska a ženy. „To hlavní mi funguje,“ směje se Máca. „Jenže nemakám, tak je mi trapné si nějakou pozvat,“ říká. Co teď nejvíc potřebuje? „Polohovací postel na to moje blbý tělo. Já si nic moc nevymýšlím a nekupuji, abych měl na byt a asistenty,“ uzavřel.

Máca v datech
1976    24. ledna se Máca narodil v Pelhřimově.
1982    »Osvobozen« od školní docházky.
2006    Do toho roku tráví čas doma nebo ve školce, kde byla zaměstnaná jeho matka.
2007    V pražském Jedličkově ústavu si doplňuje základní vzdělání.
2009    Máca zkouší první »samostatné« bydlení.
2010    Žije u kamaráda na pražských Vinohradech.
2011    Pronajímá si byt ve Strašnicích.
2011 a 2012    Skočil dvakrát bungee jumping z mostu na Orlické přehradě.
2014    V září se proletěl při tandemovém seskoku padákem.

Jak můžete pomoci
Jakýkoli nápad, jak Mácovi usnadnit jeho samostatný život, můžete probrat s ním nebo jeho asistenty. Vše důležité najdete na webu www.hnutimacou.cz.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.