Hvězdice, drsná kráska ze dna moře | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Hvězdice, drsná kráska ze dna moře

Hvězdice je oblíbeným suvenýrem evropských turistů, za tenhle krásný kousek dáte i sto dolarů.
Hvězdice je oblíbeným suvenýrem evropských turistů, za tenhle krásný kousek dáte i sto dolarů. (Foto Reuters, Profimedia.cz, ara)

Hvězda je jedním ze symbolů Vánoc, dáváme si ji na stromeček, zřejmě i coby kometa proletěla nad Betlémem a zvěstovala narození Ježíška. Tuhle hvězdici bychom si ale doma nepřáli. Je krásná, ale také záludná a dravá...

Mořská hvězdice je poměrně drsný predátor, který fascinuje schopnostmi lovit a hlavně přežít! Funguje na principu přečerpávacího systému napříč všemi chapadly, řekli bychom, že funguje na bázi hydrauliky.

Skrz trubice coby písty ve svém těle hvězdice pumpuje tělní tekutinu do stovek malých panožek na spodní straně těla. Díky tomu se pomalu a vlnivě pohybuje po dně. Zároveň tak vyvíjí i trvalý tlak na mušle, tedy slávky, ústřice a další lastury, které se svoji schránku snaží zoufale bránit, přičemž po čase umdlévají, povolí stisk a hvězdice se dostává dovnitř. Vstříkne do otevřené schránky mlže obsah žaludku a začne jej pomalu trávit. Žaludek totiž dokáže vsunout do skořápky a fungovat mimotělně. Je vytrvalá, škebli klidně mačká a rozevírá ji dlouhé minuty, než dosáhne svého. Co ještě umí...

• Když ji napadne silnější predátor, zbaví se ochotně jednoho ramena a uniká. Chapadlo (paprsek) během půl roku až roku doroste.
• Je-li hvězdice přeťata v půli tak, aby na každé části zůstal alespoň kus středu těla a jedno rameno, dorostou oba kusy v celé jedince. Takto se hvězdice dokáže i rozmnožovat, aniž by musela mít partnerské pletky.
• Hvězdice v podobě, jako známe, funguje už stovky milionů let! Je tak dokonalá k samotnému přežívání a množení, že ji vývoj nijak zvlášť nezasáhl.
• Některé druhy hvězdic nekladou vajíčka, ale nechávají vyvíjet mladé jedince ještě uvnitř svého těla.

• Hydraulika hvězdic se nazývá ambulakrální soustava a tvoří ji množství trubic vedoucích k panožkám a dalším výrůstkům, které se pohybují podle změn tlaku kapaliny.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.