Česko v Schengenu: Už 10 let volně cestujeme! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Česko v Schengenu: Už 10 let volně cestujeme!

Topolánek byl u otevírání hranic.
Topolánek byl u otevírání hranic.  (Foto archiv M. Topolánka)

Žádné čekání na našich hranicích ani zdlouhavé kontroly celníků. To umožnil Česku vstup do Schengenského prostoru, od kterého včera uběhlo 10 let.

Jak složitá byla přístupová jednání a co všechno bylo potřeba připravit, popsal tehdejší premiér Mirek Topolánek (61). „Ivan Langer byl tehdy jako ministr vnitra zodpovědný za ten proces. Vytvořil asi 40člený tým ze všech složek státní správy, policie, celní správy, aby se na vstup připravili,“ popsal.

Topolánek byl u otevírání hranic.

Podle něj se ne všechny členské země stavěly k rozšiřování kladně. „My jsme nakonec přesvědčili Evropskou komisi, že jsme připraveni jako V4 kritéria plnit. Trochu jsme byli potom nervózní, protože Poláci, Maďaři a trochu i Slováci byli ve skluzu a museli jsme na ně tlačit,“ dodal Topolánek.

Schengen umožňuje členským zemím volný pohyb osob i zboží.

Přečtěte si
6010
22. 12. 2017 • 09:39

To sice volně cestujeme, ale za jakou cenu? Budeme platit tvrdou daň, až se nám to sem nažene.A přemýšlím, co musel stát ušetřit na zrušení celnic,které se prodaly soukromníkům, na vybavení, pracovnících, kteří tam pracovali.Kde ty peníze jsou? Zajímalo by mne, kdyby to někdo vyčíslil.To samé při zrušení povinného vojenského výcviku, jak se vše likvidovalo.To musela být taková úspora a kde to je vidět? Nikde.Rozkradli to.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.