Odešel Rajko Doleček (†92): Učil Čechy, jak správně jíst | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 28. března 2024

Svátek slaví Soňa, zítra je Velký pátek / Taťána

Odešel Rajko Doleček (†92): Učil Čechy, jak správně jíst

Kariéra Rajko Dolečka začala v roce 1950.
Kariéra Rajko Dolečka začala v roce 1950. (Foto ara)

Téměř celý život radil lidem, jak se poprat s přebytečnými kily. Kariéra lékaře endokrinologa Rajko Dolečka (†92) po 67 letech skončila. Uznávaný odborník na zdravý životní styl podlehl krátké vážné nemoci. 

Autor více než dvou set odborných publikací svým pacientům radil, jak se stravovat a přitom nepřibírat na váze. Sám však také dokázal někdy zhřešit a dopřát si pochoutky, které se zdravým životním stylem mají jen pramálo společného. „Jednou za tři měsíce si dám knedlo, vepřo, zelo, pikantní a se spoustou česneku,“ přiznal v rozhovoru pro Aha!. Hned ale dodal, že nic se nemá přehánět.

„Nejdůležitější je všimnout si, že tloustnete, že dopnout sako nebo ženy podprsenku. Pak je třeba si říct: Něco se mnou je! Lépe se zhubne, když nabudete 7 nebo 8 kilo, než když přibudete kilogramů padesát,“ tvrdil.

Vystupoval i v televizi

„Ráno se najím tolik, kolik do mě vleze. Dva krajíce chleba s pomazánkou a dva tousty s medem a se zavařeninou. K tomu tak pět vlašských ořechů a kotel kávy. Snídaně je základ všeho,“ říkal Rajko Doleček, když od 70. let minulého století předával své myšlenky televizním divákům v pořadu Nebezpečný svět kalorií či Dejte léta životu.

Zastánce Srbů

Rajko Doleček měl matku Srbku otce Čecha. První dva semestry medicíny vystudoval v Bělehradě, studie dokončil v Praze. Byl velkým zastáncem a obhájcem, srbského národa, účastnil se pražských demonstrací proti uznání Kosova a navštěvoval v Haagu srbské vězně. Otázce Srbů se věnoval i ve svých knihách Necenzurované obrazy z dějin jihoslovanských bratrů (2007) nebo Rozhovory s generálem Mladićem (2010). Za své postoje získal řadu vyznamenání od srbské pravoslavné církve a tamní vlády.



Přečtěte si
ivoadler
22. 12. 2017 • 14:42

A to až do smrti pořád žral jen ty šváby?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.