Babišova vláda chce brannou výchovu pro děti: Zpátky do plynových masek! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Babišova vláda chce brannou výchovu pro děti: Zpátky do plynových masek!

Babišova vláda chce brannou výchovu pro děti.
Babišova vláda chce brannou výchovu pro děti. (ČTK)

Můžeš kreslit, můžeš psát, nauč se však bojovat! Vláda Andreje Babiše (63, ANO) se rozhodla do škol vrátit brannou výchovu. „Do základních a středních škol zavedeme přípravu prvků branné dovednosti,“ píše se totiž v programovém prohlášení. 

Branná výchova zmizela z osnov roku 1991 jako jedno z dědictví minulého režimu. Její prvky se ve školách objevovaly jako součásti jiných předmětů, případně v rámci programu ministerstva obrany, kdy vojáci z různých útvarů navštěvují školy v rámci programu POKOS a dělají pro děti minivýcviky, kde si mohou osahat techniku. Jak ukázal test České školní inspekce, jen 54 procent dětí nyní ví, jak pomoci při silném krvácení či jiných život ohrožujících situacích, natožpak jak se evakuovat. I proto možná brzy budou muset učitelé a profesoři vytáhnout plynové masky a mládež opětovně poučit.

Klaus ml.: Je to zbytečné

„Prvky branné dovednosti konkrétně představují takové činnosti, jako je zvyšování fyzické kondice, první pomoc a zdravověda, topografie a orientace v terénu,“ napsal Aha! Petr Sýkora z ministerstva obrany s tím, že provádění pak bude na ministerstvu školství. Rezort armády nyní vede Karla Šlechtová (40, za ANO). Zákon o navrácení branné služby ale připravil už exministr Martin Stropnický (61, ANO) a je nyní v připomínkovém řízení. Šéf školského výboru Sněmovny Václav Klaus ml. (48, ODS) si ale nemyslí, že by ho podpořil. Jak řekl Aha!, školství je podfinancované a žáčci už tak mají příliš mnoho předmětů.

Branná výchova začala dříve, než přišly…Igelitové pytlíky na rukách, paty k epicentru

Plynové masky s chobotem, shánění igelitových pytlíků a zavařovacích gumuček… S tím má brannou výchova spojený většina Čechů. Snaha připravit mládež na obranu i boj je ale mnohem starší.

Průkopník Tyrš

Zakladatel Sokola Miroslav Tyrš se o zavedení branné výchovy na gymnáziích snažil již na počátku 70. let 19. Století. Branná výchova ovšem nebyla myšlena jako samostatný předmět, její prvky se promítaly do jiných předmětů. V přírodních vědách se mluvilo i o první pomoci, v hodinách tělesné výchovy se cvičila pořadová cvičení.

S Junobranou do zákopů

V době první světové války nahradila branná výchova kompletně tělocvik. Říkalo se jí Junobrana (německy Jungwehr). Studenti se pak skutečně cvičili na ostrý boj, protože velká část z nich byla v posledním ročníku odvedena na frontu a skončili v zákopech.

Československo se chce bránit

Hned po vzniku Československa bylo jasné, že to mladá republika nebude mít jednoduché. Výsledkem obav z našich sousedů branný zákon č. 193 z roku 1920. V něm pak nechyběla zmínka o »tělesné výchově mládeže před brannou povinností«. Přímo branná výchova pak byla do osnov středních škol zavedená výnosem Ministerstva školství a národní osvěty z 1. 2. 1934. V roce 1937 byl přijat zákon č. 184 o branné výchově občanů, který se týkal se žáků všech škol.

Nacisti brannou výchovu zrušili

Zrušení branné výchovy byla jedna z prvních věcí, kterou okupanti nařídili po zřízení Protektorátu Čechy a Morava, a to hned 27. 3. 1939. Fašisti z pochopitelných důvodů nestáli o to, aby se čeští studenti učili zacházet se zbraněmi.

Strach z jaderné války

Po nástupu Komunistů k moci vypukla studená válka. Povinnost branné výchovy na školách upravil zákon č. 92 ze dne 2. listopadu 1951 o branné výchově a pak zákon č. 73 ze dne 23. června 1973 o branné výchově. Nastalo dobře známé období masek s chobotem a igelitových pytlíků se zavařovacími gumičkami. Z té doby pochází i legendární pokyn zalehnout patami k epicentru jaderného výbuchu. Po roce 1989 branná výchova ze škol zmizela.

Branné chvilku ve školce

Ušetřeni branné výchovy nebyli od roku 1973 ani předškoláci. V mateřských školkách se konaly tzv. branné chvilky a branné vycházky. Děti se procházely asi s půlkilogramovou zátěží, kterou tvořila většinou svačina a ochranná maska. Chodilo se k letištím, kasárnám nebo požárním zbrojnicím.

Opatrný návrat

V březnu 2003 vydalo Ministerstvo školství, mládeže a tělovýchovy pokyn k začlenění tematiky »Ochrana člověka za mimořádných událostí« do vzdělávacích programů škol. Některé prvky branné výchovy se do výuky vrátily. Branná výchova jako předmět ale obnovena nebyla.

Jak na to šli v USA?

Výchova k brannosti nebyla jen doménou východního bloku. I v USA se děti v době studené války učily, co dělat v případě jaderného výbuchu. Z instruktážních videí je patrné, že se měly schovat pod lavice. Šlo tedy o podobně efektivní postup, jako lehnout si patami k epicentru…


Z čeho se skládala branná výchova?

Taktická příprava – maskování v terénu, skoky, přískoky a podobně

Střelecká příprava – zpočátku byly střelby důležitou součástí branné výchovy už od 6. Třídy základní školy, později ubývaly.

Znalost československé branné moci – žáci se učili hodnosti i vojenské pozdravy.

Branný zeměpis – orientace v mapě

Spojovací přípravy – žáci měli získat základní znalosti o přípravě komunikačních sítí v terénu.

Zdravotnická příprava – základy první pomoci

Civilní ochrana – proslulé vycházky v plynových maskách a igelitových pytlících.

Anketa Aha!

1. Jak vzpomínáte na brannou výchovu ve školách, byla přínosem?
2. Myslíte, že je potřeba ji znovu zavést?

Ivo Kosina (48), sportovní trenér, Olomouc

„S odstupem času si uvědomuji, že to byl předmět, který mě bavil. Zejména praxe, kdy jsme stříleli ze vzduchovky, vojáci nám ukazovali techniku.“
„Myslím si, že v dnešní komplikované době by to byl více než smysluplný předmět.“

Lenka Fuchsová (49), ošetřovatelka na psychiatrii, Olomouc

„Vedle náročných předmětů jako byla fyzika či matematika to byl docela oddychový předmět. Získali jsme spoustu praktických informací pro život.“
„Myslím, že její obnovení by rozhodně nebylo od věci. Každý by se měl umět bránit, umět si poradit v krizových situacích, muž i žena.“

Božena Michalovská (62), Zlín

„Byla to pro nás tehdy legrace. Zvláště, když jsme si nasazovali masky nebo protichemické oděvy. Ale mnohé si pamatuji dodnes.“
„Jsem pro, aby se opět zavedla. Mladí nic takového neznají a člověk nikdy neví. Kdyby bylo na mě, zavedla bych i zkrácenou vojnu na půl roku.“

Jaroslav Mlčoch (57), odhadce majetku, Fryšták

„Učili jsme se nasazovat masky, chodili do lesa a poznávali světové strany podle stromů.“
„Jsem pro opětovné zavedení, aby mladí získali nějaké povědomí. Situace ve světě vyžaduje přípravu na krizové situace.“

Miloslav Németh (39), automechanik, Karlovy Vary

„Branná výchova byla jen pro smích. Dělali jsme si legraci z pytlíků na nohách a masky se stejně nenaučili nasazovat samostatně.“
„Myslím, že je to zbytečné, ji znovu mít zařazenou ve výuce.“

Tereza Hudáková (38), controlling vedoucí, Karlovy Vary

„Na brannou výchovu si dobře pamatuji. Masek jsme se báli a štítili a nechtěli si ji dávat na hlavu.“
„Do výuky bych zařadila informace, jak se chovat při teroristickém útoku nebo jinému zlu, ale samostatný předmět bych nezaváděla.“

Petr Zoubele (55), nezaměstnaný, Chomutov

„Jako děti nás obtěžovala. Zpětně si uvědomuji, že bylo dobré znát první pomoc. Vědět, jak se chovat v krizových situacích.“
„Dříve to bylo poplatné socialistické době, ale znovuzavedení branné by bylo dobré. Jsem pro obnovení.“



Přečtěte si
ptacek5
20. 12. 2017 • 11:00

V první řadě ať si prosím redaktor přečte po sobě článek a opraví si chyby, gumučky, branné chvilku do školy, atp. Za druhé, myslím, že zdravověda a základní povědomí o tom jak se chovat při nebezpečí, nikomu neuškoní. Nejsem pro návrat masek a běhání po lese, jak to bylo dřív, nemusíme děti učit střílet, ale rozhodně dnešní mladí neví ani jak nalepit náplast natož zastavit krvácení, a to nemluvím o tom, že netuší, kam se jít v případě jakéhokoliv nebezpečí ukrýt.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.