Velký test přímočarých hobby pil: Aby řezání bylo hračkou | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Velký test přímočarých hobby pil: Aby řezání bylo hračkou

Aby řezání bylo hračkou
Aby řezání bylo hračkou (Foto ara)

Potřebujete vyříznout do pracovní desky otvor pro kuchyňský dřez či varnou desku?  Zkrátit třeba plotové laťky, zúžit obložkové palubky nebo uříznout kus plechu? Tak přesně k těmto účelům je ideální přímočará pilka. Zručný uživatel zvládne i delší přímý řez s pomocí vodicího pravítka. Primárně jsou tyto pily nejvhodnější pro křivkové či kratší řezy a patří mezi nejčastější vybavení domácí dílny.

Do testu jsme zařadili přímočaré hobby pily s jednoručním (žehličkovým) držením o příkonu 450 – 750 W. Všechny mají možnost regulace otáček, kromě testovaného modelu Makity. Hloubka prořezu se pohybuje od 65 do 100 mm ve dřevě a od 4 do 10 mm v oceli.

Jak jsme testovali

Při testování byly pily vyzkoušeny především v praxi. Řezali jsme pracovní desky o tloušťce 18 mm, palubky, dřevěné hranoly, překližku a plech o síle 2 mm. U všech pil byly použity stejné (vždy nové) řezací plátky dle zpracovávaného materiálu. Sledovali jsme pevnost a skluz základové vodïcí desky, přehlednost řezu, obtížnost udržení roviny řezu. V delších řezech byla otestována i snadnost vedení pily dle paralelního vodítka v souběžném řezu. Zkoumali jsme také, jak pohodlně se pila drží, ovládá a nastavuje. Hodnocena byla i výbava stroje. Po praktickém testu byly pily prozkoumány z hlediska technického a celkového dílenského zpracování. Posuzovány byly i použité materiály.


1. místo
Narex EPL 10-5 BE (RR nářadí)  

Cena: 4114 Kč
Příkon: 550 W
Počet kmitů: 300 – 3200 /min.
Max. prořez ve dřevě: 100 mm
Max. prořez v oceli: 5 mm
Nastavení úhlu: ± 45°
Hmotnost: 2,4  kg
Záruka: 2 roky
Hodnocení: vítěz testu

Kvalitně technicky zpracovaný model přímočaré pily. Má poměrně masivní základovou desku ze slitiny s ocelovým návlekem. Převodová skříň je taktéž slitinová.  V testu při práci si pila dobře poradila s různými materiály, velmi dobře řezala jak plechy, tak i dřevo a laminované desky.  Výhodou je i hlubší prořez. Pila se snadno ovládá a drží. Na rozdíl od většiny testovaných modelů nemá zvýšenou vůli v uložení táhla zdvihu. Dobře drží rovinu řezu a řez je poměrně přehledný. Nechybí možnost nastavení počtu zdvihů v širokém rozsahu i nastavení  předkmitu ve čtyřech stupních. Rychloupínání pilových plátků je pro obsluhu pohodlné.

Výhody: velmi dobře řeže, odolné uložení převodu a táhla zdvihu, slitinová deska, velký prořez, regulace zdvihu i předkmitu, snadná výměna uhlíků, dlouhý kabel, vložka proti třepení materiálu
Nevýhody: nemá funkci odfuku, neměkčené madlo

2. místo
Patriot PP0710 (Mountfield)    

Cena: 1490 Kč
Příkon: 710 W
Počet kmitů: neuvedeno – 3000 /min.
Max. prořez ve dřevě: 80 mm
Max. prořez v oceli: 8 mm
Nastavení úhlu: ± 45°
Hmotnost: 3,1 kg
Záruka: 3 roky
Hodnocení: velmi dobrá

Robustní, uživatelsky velmi dobře vybavený stroj.  Masivní slitinová základová deska umožňuje stabilnější vedení pilky a podporuje přesnost řezu. Opatřena je i plastovým návlekem pro snadnější skluz po řezaném materiálu.  Pila dobře drží rovinu a směr řezu, čemuž napomáhá i laserové navádění.  Řez je i díky dobré funkci odfuku pilin přehledný a i při větším prořezu je čistý. Pilový list je jednoduše vyměnitelný bez použití nářadí.  Převodová skříň je slitinová, uhlíky mají kovová vodítka a jsou jednoduše vyměnitelné.  Základní výbava obsahuje vodicí pravítko, pilový plátek na železo, náhradní uhlíky a vložku proti třepení materiálu
Výhody: dobře řeže, dobrá ergonomie, výkonný motor, základnová deska a převodová skříň ze slitiny, větší prořez, laserové ukazovátko, regulace počtu zdvihů i stupňů předkmitu, rychloupínání plátku, náhradní uhlíky
Nevýhody: menší průměr odsávacího hrdla, kratší kabel, vyšší hmotnost


3. místo
Einhell TE–JS 100 (Peva Tools, e-shop)   

Cena: 1978 Kč
Příkon: 750 W
Počet kmitů: 800 – 3000 /min.
Max. prořez ve dřevě: 100 mm
Max. prořez v oceli: 10 mm
Nastavení úhlu: ± 45°
Hmotnost: 2,4 kg
Záruka: 2 roky
Počet bodů: 2,5
Hodnocení: uspokojivá

Stroj se slitinovou základovou deskou, v jejíž spodní části je pro snadnější skluz upevněna plastová vložka. Pila řeže poměrně dobře, ale špatně drží směr řezu a má tendenci zatáčet doleva. Náklon desky pro šikmý řez je velmi jednoduše nastavitelný bez použití nářadí. Nasazení pilky je řešeno rychloupínáním. Model disponuje regulací počtu zdvihů i nastavením předkmitu ve čtyřech stupních. Zaznamenali jsme zvýšenou vůli v uložení táhla zdvihu. Převodová skříň je plastová.  
Výhody: slitinová základová deska s plastovou kluznicí, osvětlení pracovní plochy, velký prořez, výkonný motor, regulace počtu zdvihů i stupňů předkmitu, rychloupínání plátku, jednoduché nastavení sklonu desky, plastový box
Nevýhody: při řezání nedrží rovinu – zatáčí, velká vůle táhla zdvihu, nižší odolnost uložení převodu


4. místo
Makita 4326 (Makita)

Cena: 1370 Kč
Příkon: 450 W
Počet kmitů: 3100 /min.
Max. prořez ve dřevě: 65 mm
Max. prořez v oceli: 6 mm
Nastavení úhlu: ± 45°
Hmotnost: 2 kg
Záruka: 2 roky
Počet bodů: 2
Hodnocení:
uspokojivá

Při práci se pila pohodlně drží a dobře řeže.  Trochu obtížnější je udržení požadované roviny řezu, protože pracovní prostor není tak zřetelný. Stroj není vybaven regulací otáček, a tak je možné řezat pouze s vysokým počtem kmitů, což není ideální například při řezání  plastu či kovů. Při řezu silnější desky jsme postrádali i možnost nastavení předkmitu.  Pilový plátek se upíná s pomocí přiloženého imbusového klíče.  Zaznamenali jsme vyšší vůli v uložení táhla zdvihu. Převodová skříň je plastová a  postrádali jsme hrdlo pro připojení vysavače.
Výhody: dobře řeže, dobrá ergonomie, nižší hmotnost, nízká hlučnost
Nevýhody: nižší odolnost uložení převodu, bez regulace otáček a bez možnosti nastavení předkmitu, zvýšená vůle v uložení táhla zdvihu, upínání plátku s pomocí nářadí, bez odfuku pilin, krátký kabel


5. místo
LUX STS 500 (Obi) 

Cena: 1549 Kč
Příkon:
500 W
Počet kmitů: 800 – 3000 /min.
Max. prořez ve dřevě: 70 mm
Max. prořez v oceli: 4 mm
Nastavení úhlu: ± 45°
Hmotnost: 2 kg
Záruka: 2 roky
Hodnocení:
méně uspokojivá

Lehký stroj se slušnou uživatelskou výbavou. Z praktického hlediska jsme tuto pilu bohužel otestovat nemohli, protože hned po prvním řezu přestal stroj pracovat. Zřejmě vadou uhlíku. Uhlíky jsou zde bez kovových vodítek, přístup k nim je obtížnější. První řez byl vcelku uspokojivý, odfuk pilin je vcelku účinný, ale přehled o rovině řezu není úplně ideální.  Převodová skříň je plastová, základová deska je z ocelového plechu. Nechybí regulace počtů zdvihu ani možnost nastavení předkmitu ve třech úrovních.
Výhody: dobře řeže, nižší hmotnost, regulace počtu zdvihů i stupňů předkmitu, odfuk pilin, upínání plátku bez nářadí,
Nevýhody: velká vůle v uložení táhla zdvihu, nižší odolnost uložení převodu, vyšší hlučnost, pila vydržela jen jeden řez – vada uhlíku



Přečtěte si
ivannavratil386
10. 1. 2019 • 20:13

Super, díky moc za srovnání. Docela by mě zajímalo, jestli někdo náhodou nemá zkušenost s pilami značky Stanley. Mají je třeba tady: https://stanley-fatmax.cz/ Osobně mám od této značky doma vrtačku a ta je super, ale jak jsou na tom s kvalitou jejich pily netuším.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.