Retro výstava v Chrudimi: To jsme doma měli taky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Retro výstava v Chrudimi: To jsme doma měli taky!

Vánoční dárky pod stromečkem v době socialismu
Vánoční dárky pod stromečkem v době socialismu (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Vzpomínáte rádi na Vánoce svého dětství? Do 60. až 80. let minulého století se můžete vrátit v muzeu v Chrudimi. Připravilo výstavu, která připomíná věci z domácnosti a životní styl tehdejší doby. Nechybí ani vánoční stromek s dobovými dárky.

Pořadatelé expozici nazvali »To jsme doma měli taky!«, což i mnozí lidé při prohlídce říkají. Možná by ale tahle věta byla příhodnější v přítomném čase. Mnoho z návštěvníků vystavené kousky dodnes používá a nedá na ně dopustit.

Právě od veřejnosti muzeum mnohé exponáty dostalo. „Jsou tu hračky, staré fotoaparáty, oblečení, výrobky denní potřeby, a to nejen prázdné obaly, ale ještě plná balení, například čistících potřeb,“ řekla kurátorka Alena Dufková. Zajímavým exponátem jsou hrnky, v kuchyňské lince z 60. až 70 let. „Získali jsme je ještě v originálním balení s cedulkou, kde byl uveden rok 1953. Pocházejí z bytu, kde žila stará paní, a zůstaly po ní věci, které ani nepoužila,“ dodala Dufková. Co nosil Ježíšek?

Žádná elektronika, tablety či mobilní telefony! Na Vánoce si v době totality dospělí pod stromeček nadělovali spíše domácí spotřebiče, sklenice, hrnky či nádobí a děti potěšilo, když od Ježíška dostaly například stavebnici, kostky, stolní hokej, prohlížečku diapozitivů, velké auto a panenku.

Kde? Regionální muzeum v Chrudimi
Kdy?
denně kromě pondělí 9.00 až 12.00 a 12.30 až 17.00, do 25. února 2018
Za kolik?
40 Kč, snížené 20 Kč, děti do 6 let zdarma



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.