Sníh chrání i ohrožuje | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Sníh chrání i ohrožuje

Zahrada může být i v zimě magicky krásná.
Zahrada může být i v zimě magicky krásná. (Gardena, Profimedia.cz)

V zimě zahrada odpočívá, v ideálním případě pod sněhem, ale to neznamená, že nepotřebuje naši pomoc a pozornost. Co nesmíte zanedbat, abyste na jaře nelitovali?

Sníh

Sněhová pokrývka sice rostliny chrání před mrazem, ale může také polámat větve stromů. Pokud je vrstva sněhu příliš velká, sklepněte ji.

Keře

Některým choulostivým keřům sníh nestačí, pokud se čekají velké mrazy, zabalte je to jutových pytlů, nebo obalte chvojím, nebo geotextilií. Je však potřeba, ale měly i přístup vzduchu.

Pořádek

V zimě vypadají zahrady pustě, ale nemusejí vypadat zanedbaně. Posbírejte odumřelé rostliny, hromady větví, ukliďte opěry a tyče z neupravených záhonů, vyčistěte přenosné nádoby.

Trávník

Na namrzlý nebo rozmoklý trávník zbytečně nevstupujte, ošklivé šlápoty by na něm zůstaly až do jara. Označte si ale místa, která jsou nejvlhčí, na jaře je budete muset ošetřit.

Jezírko

Pokud máte jezírko »živé«, jsou v něm ryby a rostliny, musíte pravidelně prorážet led. Pokud chcete bránit zamrznutí, položte na hladinu starý míč, bude v poryvech větru narušovat škraloupy ledu.

Sypejte ptáčkům

Teď se jim můžete odvěčit za hubení škůdců. Co může krmení obsahovat? Slunečnici, proso, konopí, mák, lněné semínko i řepku. Zvláště tučná slunečnicová semena jsou spolehlivým zdrojem energie. Můžete také použít drcená jádra ořechů i ovesné vločky, maličké kousky syrového masa, strouhanou mrkev, a samozřejmě přírodní, neslané a neškvařené sádlo nebo lůj.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.