Senioři, buďte ve střehu: Babičky obral o 143 tisíc! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Senioři, buďte ve střehu: Babičky obral o 143 tisíc!

Ilustrační snímek
Ilustrační snímek (Profimedia.cz)

Plánovali nakoupit dárky pro své blízké a prožít pohodové vánoční svátky. Místo toho senioři přišli o celoživotní úspory. Připravili je o ně výmluvní podvodníci. A šlo to hladce...Hezky si popovídali!

Darebák (36) z Olomoucka, kterého právě dopadli policisté a soud ho poslal do vazby, dokázal obelstít 11 žen (66 až 87) z Olomouce a Prostějova. Uměl to a působil důvěřivě. Ve dvou případech se s nimi seznámil náhodně a byl jim sympatický. „Pozvaly ho do bytu a tam z nich pod smyšlenými historkami vylákal peníze. Celkem 143 tisíce,“ popsala policistka Irena Urbánková. Nejhůře se odvděčil seniorce (87). Ta mu uvěřila, že potřebuje peníze na invalidní vozík a v dobré víře mu půjčila 35 tisíc korun. „Pak se vrátil pod záminkou vrácení peněz. Jakmile otevřela, ukradl jí z bytu dalších 16 tisíc,“ přiblížila Urbánková.

Na další zkusil známou taktiku s telefonem. Jednou se představil jako vnuk, podruhé jako přítel vnučky. Žádal peníze na opravu auta či zařízení pohřbu kamaráda. Do třetice měl tu drzost představovat se jako policista a kontroloval, zda doma nemají falešné bankovky.

A takhle obírají babičky jiní

Místo peněz »klepeta«

Kriminalisté z Olomouce zadrželi i dva cizince (23, 50). Jeden z nich, coby vnuk, zavolal ženě (63) a chtěl 650 tisíc! Žena naštěstí hned uvědomila policii a podvodníci byli lapeni. Bručí ve vazbě a čekají na soud.

Stařenka (87) naletěla báchorce o vyšším důchodu

O celoživotní úspory se neštítili okrást stařenku (87) z Valtic. Stará paní přitom nejprve spráskla ruce štěstím. „Nesu vám navýšený důchod o dva tisíce,“ zvěstoval bábince chlápek, co jí zazvonil u dveří.

Pak vybalil vyzkoušenou fintu. „Vytáhl pětitisícovku a chtěl rozměnit. Když žena odešla pro obálku s penězi, nabídl i bonus. Prý má nárok na bezplatnou výměnu vypínačů, kterou zařídí kolegyně,“ popsala policistka Kamila Haraštová. S ženou, která se z ničeho nic zjevila přede dveřmi, ochotně a bez váhání prošla celý dům. Ukázala jí každičký vypínač! Zlodějka však jen připravovala prostor pro svého komplice. A ten se neštítil v době adventu s ledovým klidem vzít ženě všechny peníze, které v životě ušetřila. Šlo o téměř 50 000 korun.

Psycholog a lékař Miroslav Krejčíř: Nejsou zvyklí žít ve světě lží

Proč jsou senioři tak snadnou kořistí? „Starší lidé jsou důvěřiví, sociálně citliví. Rádi přijmou pomoc, a když ji mohou poskytnout oni, rádi to udělají. Jenže asociálové toho využívají,“ popisuje luhačovický psycholog a lékař Miroslav Krejčíř (64). Senioři podle něj nejsou zvyklí žít ve světě podvodníků a lží. „Jsou stará škola, kde slovo platilo. Život si prožili poctivě a nenapadne je, že by se k nim takto někdo choval. A samozřejmě jsou často osamoceni a tedy rádi, že se s nimi někdo baví,“ dodal Krejčíř.

Psycholog Miroslav Krejčíř

Víte, že...

...policie důrazně varuje seniory, aby si nezvali cizí lidi do svých bytů a domů?

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.