Litvínov se otřásl v základech: Výbuch a požár vodíku v chemičce Unipetrol! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Litvínov se otřásl v základech: Výbuch a požár vodíku v chemičce Unipetrol!

Takto v Unipetrolu hořelo 13. srpna.
Takto v Unipetrolu hořelo 13. srpna. (Foto Aha! – Jana Ulrichová)

K výbuchu a následnému požáru došlo včera ráno v litvínovské chemičce Unipetrol. Hořelo na jednotce parciální oxidace, kde se vyrábí vodík. Lidé z Litvínova a Mostu slyšeli rány a vnímali otřesy, které je probudily.

Podle mluvčího Unipetrolu Pavla Kaidla šlo o lokální požár, který zvládli sami podnikoví hasiči. „Do pěti minut ho měli plně pod kontrolou. Pravděpodobnou příčinou byla netěsnost na potrubí plynu,“ uvedl. Dodal, že nikdo nebyl zraněn a nedošlo ani k škodám na životním prostředí. Policie po dobu zásahu hasičů uzavřela silnici podél chemičky. Mezi Mostem a Litvínovem nejezdily ani tramvaje. Příčinu havárie vyšetřují policisté.

Hořelo v den soudu

K požáru došlo shodou okolností v den, kdy měl mostecký soud začít projednávat havárii v Unipetrolu ze srpna 2015. Tehdy došlo k explozi a obřímu požáru na etylenové jednotce. Státní zástupce viní z obecného ohrožení z nedbalosti dva tamní zaměstnance, Jana D. a Václava M., kteří podle něj nereagovali včas na alarmy. Líčení ale nezačalo, soudkyně ho odročila na neurčito.

Přečtěte si
srbovajar@seznam.cz
14. 12. 2017 • 18:53

hlavně sem dávejte foto z 13. srpna, to všechny opravdu uklidní

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.