Meteority »přistály« v Českých Budějovicích...pomozte vzácné kousky najít! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Meteority »přistály« v Českých Budějovicích...pomozte vzácné kousky najít!

Takto by meteorit mohl vypadat.
Takto by meteorit mohl vypadat. (Foto Astronomický ústav AV ČR)

Oblohu nad Českem rozzářil minulý týden bolid. Ten se při průletu atmosférou rozpadl na dva větší kusy a několik malých úlomků, které měly dopadnout v okolí Českých Budějovic. Pomůžete astronomům vzácné meteority najít? 

Nebeské divadlo se odehrálo v neděli 3. prosince v 18 hodin 15 minut. Nebeský kámen se na obloze při průletu atmosférou rozzářil ve výšce 78 kilometrů nad Veselím nad Lužnicí. Vážil přibližně šest kilogramů. „Zhasl ve výšce 21 kilometrů vysoko jihozápadně od obce Hosín u Českých Budějovic, kde už vážil jen jeden kilogram,“ uvedli astronomové.

Foto Astronomický ústav AV ČR

Podle nich se od tělesa odlomil ještě jeden kus vážící 250 gramů, který by měl ležet v oblasti přírodní rezervace Vrbenské rybníky. Kilogramový kus dopadl pak v okolí sídliště Máj a Na Zavadilce. Drobné úlomky se budou nacházet u obcí Úsilné a Libníč.

Zapojte se do pátrání

Astronomové žádají veřejnost o pomoc s hledání dvou hlavních kusů meteoritu. „Obracíme se hlavně na obyvatele oblasti pádu, aby si všímali svého okolí, a pokud objeví nějaký úlomek, sametově černě až černohnědě zbarvený kámen, který je na lomu světle šedý, aby nám podali zprávu,“ žádají astronomové z Astronomického ústavu AV ČR.

V těchto částech by se měly meteority nacházet.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.