JAK SE STARÁME O HROBY MOCNÝCH?! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

JAK SE STARÁME O HROBY MOCNÝCH?!

Fotografie
Fotografie (internal)

V čase předvánočním si připomínáme i ty, kteří tu s námi již nejsou. Hřbitovy se rozzáří svíčkami a náhrobky zdobí věnce a květiny. Jak jsou ale na tom ti, kteří rozhodovali o osudu naší země? Na prosinec připadá výročí narození nebo smrti hned několik významných politiků. Jsou hroby jejich důstojným odrazem, nebo upadly v zapomnění? A rozlišujeme vůbec, zda to byl padouch, nebo hrdina?

Alois Rašín (1867 – 1923)

Kde odpočívá: Praha-Dejvice, na hřbitově Šárka u sv. Matěje.
Kdo to byl: První československý ministr financí, který se zasloužil o měnovou reformu. Za první světové války byl odsouzen k trestu smrti, verdikt zvrátila amnestie. Patřil k mužům 28. října, kteří řídili chod země. Zemřel na následky atentátu.
Hodnocení: (zelený palec dolů)

Vavro Šrobár (1867 – 1950)

Kde odpočívá: Bratislava, na Ondřejovském hřbitově.
Kdo to byl: Politik, který za Slováky podepsal zákon o zřízení Československa. Patřil k mužům 28. října. Později vedl rezort pro správu Slovenska. Po únorovém převratu 1948 zasedl v Gottwaldově vládě jako ministr sjednocených zákonů.
Hodnocení: (modrý palec vodorovně)

Richard Sacher (1942 – 2014)

Kde odpočívá: Hřbitov v Úpici na Královéhradecku.
Kdo to byl: Poslanec a ministr vnitra v druhé vládě Mariána Čalfy. Za jeho působení v rezortu byla rozpuštěna Státní bezpečnost a později byl obviněn, že připustil skartování mnohých svazků o StB. Za lidovce byl zvolen do Národního shromáždění.
Hodnocení: (palec vodorovně)

Alexander Dubček (1921 – 1992)

Kde odpočívá: Bratislava, na hřbitově Slávičie údolie.
Kdo to byl: Přední osobnost Pražského jara 1968, první tajemník Ústředního výboru Komunistické strany. Jako předseda Národního shromáždění podepsal zákon o perzekuci demonstrantů. V roce 1989 byla možnost, že by se stal prezidentem.
Hodnocení: (palec nahoru)

Jan Syrový (1888 – 1970)

Kde odpočívá: Praha, na Olšanských hřbitovech.
Kdo to byl: Generál a předseda vlády v době podpisu Mnichovské dohody v roce 1938. Za jeho vlády přišlo Československo o pohraniční oblasti Sudet. Po válce byl odsouzen na 20 let za vlastizradu, odseděl si 14.
Hodnocení: (červený palec dolů)

Karel Kramář (1860 – 1937)

Kde odpočívá: Praha, na Olšanských hřbitovech v kryptě pravoslavného kostela.
Kdo to byl: Za první světové války byl odsouzen k trestu smrti, život mu zachránila amnestie. Po vyhlášení Československa byl prvním ministerským předsedou. Jeho manželka Naděžda, původem z Ruska, kvůli němu opustila rodinu.
Hodnocení: (palec nahoru)

Josef Lux (1956 – 1999)

Kde odpočívá: Hřbitov v Hemžích u Chocně.
Kdo to byl: Místopředseda Klausových vlád, ministr zemědělství, poslanec a šéf křesťanských demokratů. Patřil k nejpopulárnějším politikům 90. let. V roce 1998 rezignoval na svoje funkce kvůli leukemii, se kterou se odjel léčit do USA.
Hodnocení: (palec vodorovně)

Antonín Švehla (1873 – 1933)

Kde odpočívá: Praha, na Hostivařském hřbitově.
Kdo to byl: Muž 28. října, československý předseda vlády, šéf nejsilnější prvorepublikové strany agrárníků, který si vybudoval kult osobnosti. Jeho kult byl tak silný, že straně trvalo 2 roky, než si zvolila nového předsedu.
Hodnocení: (palec dolů)

Tomáš Garrigue Masaryk (1850 – 1937)

Kde odpočívá: Hřbitov v Lánech.
Kdo to byl: Prezident osvoboditel, jeden ze zakladatelů Československa, profesor sociologie muž, který se nebál jít proti většině, ale také přísný, tvrdohlavý a asketický muž, který kolem sebe vytvořil kult osobnosti.
Hodnocení: (palec dolů)

Edvard Beneš (1884 – 1948)

Kde odpočívá: Zahrada Benešovy vily v Sezimově Ústí.
Kdo to byl: Druhý prezident Československa a dlouholetý ministr zahraničí. Po Mnichovské dohodě abdikoval a odletěl do Londýna, kde řídil exilovou vládu. V roce 1948 nemocný Beneš umožnil nástup komunistů k moci.
Hodnocení: (palec dolů)

Emil Hácha (1872 – 1945)

Kde odpočívá: Praha, na Vinohradském hřbitově.
Kdo to byl: Protektorátní prezident a uznávaný soudce. Byl nemocný a Němcům nekladl žádný odpor. Svým podpisem umožnil vznik protektorátu. Zasloužil se o propuštění studentů z koncentračního tábora a odmítl slib věrnosti Hitlerovi.
Hodnocení: (palec vodorovný)

Klement Gottwald (1896 – 1953)

Kde odpočívá: Praha, zprvu na Vítkově, poté Olšanské hřbitovy
Kdo to byl: První komunistický prezident. Za jeho vlády se konaly monstrprocesy s Rudolfem Slánským a Miladou Horákovou. Jako první hlava státu zemřel ve funkci. Původně bylo jeho tělo nabalzamováno a vystaveno na Vítkově.
Hodnocení: (palec nahoru)

Antonín Zápotocký (1884 – 1957)

Kde odpočívá: Praha, zprvu na Vítkově, poté Vinohradské hřbitovy.
Kdo to byl: Prezident spisovatel, který zemřel ve funkci. Je autorem komunistického kultovního díla Rudá záře nad Kladnem. Za jeho vlády proběhla měnová reforma, která značně znehodnotila úspory obyvatel.
Hodnocení: (palec dolů)

Antonín Novotný (1904 – 1975)

Kde odpočívá: Praha, na hřbitově Malvazinky.
Kdo to byl: V pořadí 6. prezident, kterého do čela země doporučil tehdejší sovětský vůdce Nikita Chruščov. Za jeho vlády došlo k uvolnění poměrů i rehabilitaci odsouzených v politických procesech během 50. let.
Hodnocení: (palec dolů)

Ludvík Svoboda (1895 – 1979)

Kde odpočívá: Hřbitov v Kroměříži.
Kdo to byl: Generál, prezident během Pražského jara, za jehož vlády proběhla 21. 8. 1968 invaze vojsk Varšavské smlouvy do Československa a začala normalizace. Před druhou volbou jej postihla mozková příhoda, později dostal plicní embolii.
Hodnocení: (palec nahoru)

Gustáv Husák (1913 – 1991)

Kde odpočívá: Bratislava, na hřbitově Dúbravka.
Kdo to byl: Poslední komunistický prezident, generální tajemník ÚV KSČ. Za vlastizradu byl v roce 1953 odsouzen na doživotí, propuštěn byl amnestií v roce 1963. Do stranických funkcí mu pomohl tehdejší sovětský vůdce Leonid Brežněv.
Hodnocení: (palec nahoru)

Václav Havel (1936 – 2011)

Kde odpočívá: Praha, na Vinohradském hřbitově u kaple sv. Václava.
Kdo to byl: První polistopadový, federální a český prezident, významná osobnost Charty 77, dramatik. Za jeho vlády se rozpadlo Československo, proběhla kuponová privatizace a Česko vstoupilo do Severoatlantické aliance.
Hodnocení: (palec nahoru)

Jak Aha! hodnotilo:

Palec nahoru znamená, že je hrob udržovaný a má květinovou výzdobu.
Palec ve vodorovné poloze značí udržovaný hrob se skromnou výzdobou.
Palec dolu je označení pro zchátralé, smutné nebo neozdobené hroby.

Přečtěte si
inocenta
17. 12. 2017 • 15:32

Dubček asi mohl zabránit rozdělení republiky.... Jinak poplatky za hrob jsou vysoké a mnozí přestávají nájemné za hrob platit.

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.