Uklízejte se sodou a octem: Domácí předvánoční čištění bez drahých chemikálií! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Uklízejte se sodou a octem: Domácí předvánoční čištění bez drahých chemikálií!

Uklízejte se sodou a octem: Domácí předvánoční čištění bez drahých chemikálií!
Uklízejte se sodou a octem: Domácí předvánoční čištění bez drahých chemikálií! (Shutterstock.com)

Že se o Vánocích všechno leskne čistotou, to už je tradice. Pokud chcete ušetřit, chovat se ekologicky nebo prostě rádi experimentujete, zkuste si čisticí prostředky vyrobit sami. 

Prostředek na nádobí

BUDETE POTŘEBOVAT: 50 g olivového mýdla, 1 lžíci octa, 1 lžičku sody na praní, několik kapek vonného oleje.

POSTUP: Nastrouhejte 50 g olivového mýdla a rozpusťte ve vodě, pak přidejte ocet, sodu, esenciální olej a 1,5 hrnku horké vody. Míchejte, dokud se směs nespojí. Nechte vychladnout a přelijte do lahve. Pokud prostředek příliš zhoustne, přilijte horkou vodu.

 

Vůně do bytu

BUDETE POTŘEBOVAT: 100 g jedlé sody, esenciální olej.

POSTUP: Do sklenice se šroubovacím víčkem, které hustě proděravíte, vsypte sodu a nakapejte na ni deset kapek přírodního esenciálního oleje. Náplně můžete měnit.

 

Moukou na nerezový dřez

POSTUP: Nerezový dřez vyčistíte obyčejnou hladkou moukou. Nejdřív ho vysušte hadrem, pak povrch poprašte hladkou mouku, vydrhněte jemným suchým hadříkem. Povrch opláchněte teplou vodou a přeleštěte suchým hadříkem.

 

Čistič WC

POSTUP: Do záchodové mísy vsypte jedlou sodu a zalijte octem. Nechte pár minut působit a dočistěte štětkou.

 

Ucpal se odpad?

POSTUP: Do ucpaného odpadu nasypte půl hrnku sody a zalijte ji stejným množstvím octa, chemická reakce dvou látek odpad uvolní. Po asi čtvrthodině odpad prolijte vařící vodou.

 

Aby se koupelna leskla

POSTUP: Koupelnu snadno vyčistíte, když v rozprašovači smícháte 2 díly vody s 1 dílem bílého octa. Univerzální čisticí prostředek můžete použít na všechno včetně mastných skvrn, nerezu a povrchů v koupelnách.

 

Se sodou na myčku i na sporák

POSTUP: Na dno myčky nasypte jeden šálek jedlé sody a spusťte ji na oplachovací cyklus. Pokud zápach přetrvává, nasypte na dno myčky ještě několik lžic jedlé sody a nechte ji tam do příštího mytí. Před dalším mytím není nutné prášek oplachovat. Sporák setřete vlhkou houbičkou a pak posypte jedlou sodou. Při drhnutí houbičkou se nečistoty rozpustí.

 

Koberce jako nové

POSTUP: Zašlým kobercům pomůže pasta ze sody, octa a vody. Kartáčem ji naneste na koberec, počkejte, až zaschne, a vysajte. Proti zápachu pomáhá dětský pudr, kterým koberec rovnoměrně poprášíte. Nechte působit přes noc a ráno vyluxujte. Barvy koberce oživí navlhčené čajové lístky. Ty rozsypte po koberci a po půlhodině smeťte čistým smetákem.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.