Zemětřesení ve 4 hodiny ráno o síle 3,5 stupně: Lidé si mysleli, že začala válka! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Zemětřesení ve 4 hodiny ráno o síle 3,5 stupně: Lidé si mysleli, že začala válka!

Kostel v Bolaticích.
Kostel v Bolaticích. (Foto Aha!: Jiří Krušina)

Velmi nepříjemné probuzení zažili včera nad ránem obyvatelé severní Moravy. Chvěly se s nimi postele a poskakoval jim nábytek v domech a bytech. Téměř celý kraj totiž zasáhlo zemětřesení o síle 3,5 stupně Richterovy škály. Hasiči však do akce nemuseli.

Epicentrum bylo na Hlučínsku v hloubce asi 12 metrů. Záchvěvy ale cítili ve čtyři ráno lidé od Krnova po Karvinou.

Výjimečná událost
Zemětřesení na severní Moravě je podle seizmologů Geofyzikálního ústavu Akademie věd mimořádné. „Zemětřesení okolo 3,5 stupně Richterovy škály jsou v Česku vzácná. V oblasti severní Moravy ještě vzácnější,“ řekl expert na zemětřesení Jan Zedník.
Lidé se báli a bombardovali s dotazy tísňové linky. „Nevěděla jsem, zda někde něco nevybouchlo. Hlavou mi proběhlo, že začala válka,“ svěřila se paní Hana. Hasiči do akce nemuseli. „Lidé oznamovali, že pocítili silné otřesy. Ptali se, co se stalo. Situace se obešla bez našich zásahů,“ uvedl mluvčí hasičů Jakub Kozák.



Rána a otřes
Někteří ze svědků popisují, že před zemětřesením slyšeli ránu. „Ta rána mě probudila a pak se vše zatřáslo,“ podotkla Alexandra Fulnečková ze Šilheřovic. Starostka Kravař a bývalá Miss Europe Veronika Žídková si myslela, že jí okolo domu projíždí těžké auto. „Bydlíme u cesty, a tak jsem si myslela, že projíždí nějaký nadrozměrný náklad. Otřesy probudily celou rodinu,“ konstatovala Žídková.Na blížící se zemětřesení upozornila zvířata. „Mails začal náhle štěkat, takže mě to probudilo. Poté se začal třást dům a poskakovala nám komoda,“ popsala otřesy Andrea Tlachová z Bolatic.

Byl to Boží zásah?
Necelé tři stovky farníků z Bolatic si lámou hlavy, zda zemětřesení nebylo znamením od Pána Boha. Farář Leslaw Roman Mazurowski (45) totiž v sobotu večer na mši mluvil o druhém příchodu Krista a zemětřesení. „Při mši jsem použil příklad, že zemětřesení také nečekáme. A časně ráno otřesy zasáhly naši obec a široké okolí,“ prozradil Mazurowski.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.