10 pravidel pro lyžaře a snowboardisty | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

10 pravidel pro lyžaře a snowboardisty

Lyžařská sezona konečně začíná naplno.
Lyžařská sezona konečně začíná naplno. (Foto Ski Amade)

Lyžařská sezona konečně začíná naplno. Jestli se také chystáte obout čertovská prkénka a vyrazit na svah, dobře si osvojte následující pravidla Mezinárodní lyžařské asociace. A nejde jen o etiketu. V případě nehody totiž mohou i rozhodnut, kdo nese za srážku vinu. A kdo bude platit odškodnění. Takhle je uvádí Horská služba ČR.

1. Berte ohled na ostatní Každý lyžař nebo snowboardista se musí neustále chovat tak, aby neohrožoval nebo nepoškozoval někoho jiného.

2. Nejezděte rychleji, než umíte Každý lyžař nebo snowboardista musí jezdit s přiměřeným odstupem a s ohledem na vzdálenost, na kterou vidí. Svou rychlost a svůj způsob jízdy musí přizpůsobit svému umění, terénním, sněhovým a povětrnostním poměrům, jakož i hustotě provozu.

3. Dávejte pozor na ty před vámi Lyžař nebo snowboardista přijíždějící zezadu musí svou jízdní stopu zvolit tak, aby neohrožoval lyžaře jedoucího před ním.

4. Předjíždějte opatrně Předjíždět se může ze shora nebo zespoda, zprava nebo zleva, ale vždy jen s odstupem, který poskytne předjížděnému lyžaři č i snowboardistovi pro všechny jeho pohyby dostatek prostoru.

5. Rozhlížejte se Každý lyžař nebo snowboardista, který chce vjet do sjezdové tratě nebo se chce po zastavení opět rozjet, se musí rozhlédnout nahoru a dolů a přesvědčit se, ž e to může učinit bez nebezpečí pro sebe a pro ostatní.

6. Při stání buďte vidět Každý lyžař nebo snowboardista se musí vyhýbat tomu, aby se zbytečně zdržoval na úzkých nebo nepřehledných místech sjezdové tratě. Lyžař nebo snowboardista, který upadl, musí místo uvolnit co nejrychleji.

7. Pěšky jen po okraji Lyžař nebo snowboardista, který stoupá nebo sestupuje pěšky, musí používat okraj sjezdové tratě.

8. Dávejte pozor na značky Každý lyžař nebo snowboardista musí respektovat značení a signalizaci.

9. Máte povinnost pomáhat Při úrazech je každý lyžař nebo snowboardista povinen poskytnout první pomoc.

10. Občanky s sebou: Každý lyžař nebo snowboardista, ať svědek nebo účastník, ať odpovědný nebo ne, je povinen v případě úrazu prokázat své osobní údaje.

Pozor na alkohol
Jestli se zahříváte na mrazivém svahu grogem či jiným alkoholem, dělejte to jen velmi výjimečně. Nejenže narušuje koncentraci a bourá zábrany, ale v případě nehody vám může i hodně zavařit. Kupříkladu jakmile lékař nebo policista do záznamů o nehodě alkohol uvede, pojišťovny vám nemusí vyplatit pojištění. A případnou škodu, která může jít i do milionů korun, budete hradit z vlastní kapsy.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.