5 let od smrti Gottwaldova prokurátora Vaše: Jak StB šmírovala kata! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

5 let od smrti Gottwaldova prokurátora Vaše: Jak StB šmírovala kata!

Vašova kariéra v armádě měla zpočátku vzestupnou tendenci.
Vašova kariéra v armádě měla zpočátku vzestupnou tendenci. (Foto ČT, ara)

Byl považován za nejkrvavějšího kata sloužícího Klementu Gottwaldovi. Komunistický prokurátor Karel Vaš (†96), od jehož smrti dnes uplynulo 5 let, dostal na šibenici desítky lidí, včetně generála Heliodora Píky. Osud ho však potrestal stejným mučením, které připravil svým obětem. Aha! navíc objevilo dokument, kdy ho před zatčením estébáci »dusili« úmyslně okatým sledováním.

V květnu 1951 byl Vaš odstaven z funkce „na nucenou dovolenou“ . Jeho moc se vypařila a zatykač visel ve vzduchu. Bývalý prokurátor, jehož specialitou byly tresty smrti »pro výstrahu« se však cítil »jistý v kramflecích« a tak, když si všiml, že kolem jeho bytu pohybuje stále stejná skupina mužů v civilních šatech a je na každém kroku sledován, postěžoval si 21. května Krajskému velitelství StB v Praze.

Chrání vás
To, že má »stín« si Vaš všiml na procházce Stromovkou. Jeho žena estébáka rovnou oslovila. „Na její otázku, o co vlastně má zájem, tento muž odpověděl, že ona není tak důležitá osoba jako její manžel, totiž já,“ píše Vaš v dopise. Den poté, když má za sebou opět svůj »stín«, rozhodne se Vaš neznámého muže nechat prolustrovat esenbákem. „Po zjištění se vrátil ke mně zpět a sdělil mně, že je vše v pořádku, že dotyčný muž je úřední orgán, který mě poskytuje ochranu. Doporučil mně, abych na věc upozornil KV StB, což nyní také dělám,“ stojí v dokumentech Archivu bezpečnostních složek.

Orgán ho sledoval...
Tou dobou už několik měsíců probíhalo zatýkání vysokých komunistických pohlavárů, které později vyvrcholilo popravou Rudolfa Slánského. Vaš mohl tušit, že s tím souvisí i jeho nucený odchod z ministerstva národní obrany v březnu téhož roku. Na sledování byl tedy připraven. Ne však na jeho provedení, které mělo nalomit jeho psychiku! „Je prováděno takovým způsobem, že o tom ví celý dům, ve kterém bydlím, a dokonce mnozí z naší ulice, včetně prodavače novin,“ stěžoval si... „orgán mě sleduje na každém kroku. I v ulici, kde je liduprázdno, když se zastavím, zastaví se několik metrů za mnou a když vykročím, jde opět za mnou“, psal Vaš a sebevědomě popsal způsob, jak by ze svého bydliště nepozorovaně unikl, kdyby chtěl. „Této možnosti však nechci použít, neboť se to příčí mému svědomí a přesvědčení,“ ubezpečoval.

Skončil v »domečku«
V srpnu si pro Vaše přišla Bezpečnost a na rok a půl zavřela do »domečku« na Hradčanech. Šlo o stejné vězení, kde byl krutě mučen generál Heliodor Píka. Vaš pak putoval do věznice v Leopoldově, kde byla většina z těch, které poslal za mříže. Okamžitě po příchodu byl brutálně zbit a lynči zabránila jen přítomnost odsouzených duchovních. Vaš tak bolestně poznal metody, které sám pomáhal zavádět.

Čím podrazil Píku
V roce 1949 měl na starosti případ generála Píky a jako prokurátor mu navrhnul provaz. Do spisu tehdy Vaš také zařadil falzum agenturní zprávy o setkání Píky s šéfem americké tajné služby CIC v Londýně

Trest, ale ne za vraždu
V roce 1953 je jako kolečko v soukolí procesu se Slánským obviněn z vyzvědačství a velezrady a dostává doživotí. Už 21. září 1956 je ale Vaš omilostněn. V červnu 2001 byl znovu Vaš odsouzen za podíl na justiční vraždě generála Píky. Dostal 7 let nepodmíněně. Rozsudek později Vrchní soud zrušil, Vaš dožil svůj život v domově důchodců v Praze na Chodově. Až do smrti si stál za tím, že generál Píka byl zrádce.



Přečtěte si
havran2
8. 12. 2017 • 14:09

Ten se neměl ani narodit ! ! !

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.