Vánoční přání rodiny: Vezměte nás na výlet vlakem! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Vánoční přání rodiny: Vezměte nás na výlet vlakem!

Alena Kosmáková (44) v obývací kuchyni svého domu v Újezdě u Brna.
Alena Kosmáková (44) v obývací kuchyni svého domu v Újezdě u Brna. (Foto Aha! – Jiří Nováček)

Alena Kosmáková (44) z Újezdu u Brna je mimořádná, obdivuhodná žena, čtyřnásobná matka. Kromě zdravé Katky (23) vychovává tři kluky – trojčata! Její milovaní Vojta, David a Olda (15) se však nikdy nepostaví na nohy. Nevidí. Sami se nenají. A ani nepromluví.

Maminka ani na vteřinu nepřipustila, že by kluky dala do ústavu. Tak jí radili lidé, úřady i lékaři. Hoši totiž kvůli spastické obrně žijí od narození se ztuhlým svalstvem. Péče o ně je mimořádně obtížná.

„Kluci se narodili předčasně, v nemocnici zůstali bez kyslíku. Čím jsou starší, bohužel, se víc a víc jejich tělíčka napínají. Kvůli tomu se jim zkracují šlachy, což si žádá náročné a bolestivé operace,“ svěřila se paní Kosmáková. Život bez otce
Na výchovu synků zůstala už pár dní po jejich narození bez otce. Pomáhá jí dcera, studující práva. Letos vycestovala na výměnný vysokoškolský pobyt do Litvy. Do služby nastoupila babička Alena (64). Do domu chodí asistenti, které si maminka musí platit. Nevzdává se, přestože ví, že s postupem času se bude stav kluků zhoršovat. „Chceme postavit dům bez bariér, ve kterém bychom se mohli o kluky dál starat. A mohly by do něj chodit rehabilitovat i podobně postižené rodiny,“ vysvětluje zapáleně. Před vánocemi se proto s přáteli ve vzácných chvilkách oddechu mezi balením dárků moří s úředními předpisy a lejstry. Hledají naléhavě místo, kde by stacionář zřídili. „V Újezdě se nám to, bohužel, nepodaří, tak se rozhlížíme všude kolem,“ plánuje paní Alena. Skromné přání
Starost o syny je pro Alenu přetěžká, přesto neběduje. Na otázku, co by si přáli pod stromeček, šokuje. „My máme všechno, opravdu. Pomoc by si zasloužili jiní, potřebnější,“ říká s pokorou. „Kdyby tak ale někdo chtěl vzít Vojtu na výlet vlakem, to by byl moc šťastný. A my s ním,“ řekne po chvilce přemýšlení. Pojedou?

Kdo pomáhá?
Na zdravotníky rodině naštěstí přispívá nadace Pomozte dětem. „A stará se i Klárka Vítková Rulíková, která nám v organizaci Dvojčat a vícerčat střádá peníze od andílků, kteří občas nabídnou pomoc,“ vděčně děkuje paní Alena.

Olda, Vojta a David Kosmákovi v kuchyni s maminkou Alenou.
Co by potřebovali?
Rodina by nicméně určitě uvítala třeba vlhčené ubrousky, papírové utěrky, papírové podložky, bio masážní olejíčky, ovocné výživy, piškoty nebo tužkové baterie do hraček pro kluky.

Lze je poslat na adresu: Společnou cestou s námi z.ú., Na Zámečku 994, 664 53 Újezd u Brna.

Pomáhejte s námi
Devět rodin, ke kterým se osud obrátil zády. Pomůžete nám, aby alespoň na chvíli zapomněly na velké břímě, které si nesou životem? Sháníme dárky na zpříjemnění vánočních svátků, dárky, jež by vykouzlily úsměv na dětských tvářích, ulehčily rodinám jejich svízelnou situaci. Každá koruna, každý sebemenší dar se dostane rovnou k adresátům.

Jak můžete pomoci?
Pokud se rozhodnete trojčata podpořit, lze poslat příspěvek na transparentní účet vedený u Komerční banky: 115 – 35 20 51 02 27 /0100.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.