Rakeťák Kim provokuje USA a Evropu: Tohle vám tam pošlu! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 19. dubna 2024

Svátek slaví Rostislav, zítra Marcela

Rakeťák Kim provokuje USA a Evropu: Tohle vám tam pošlu!

Kim Čong-un obdivuje svou raketu.
Kim Čong-un obdivuje svou raketu. (Foto ČTK, infografika Aha!)

Rakeťák a severokorejský vůdce Kim Čong-un (33) se dme pýchou a svět se má na pozoru. Po testu jeho balistické rakety, která podle jihokorejské armády dosáhla výšky 4500 kilometrů, se mohou bát v Americe i v Evropě.

Střela, kterou odpálili severokorejci v úterý, dopadla do japonských vod ve vzdálenosti 960 kilometrů od místa výstřelu. Podle amerického vědce Davida Wrighta může být dolet střely pod správným úhlem až 13 tisíc kilometrů. Záležet prý také bude na váze hlavice, kterou střela ponese.

Severokorejský režim oznámil, že střela Hwasong-15 pokryje celé území USA. Washington je od KLDR přitom vzdálený 11 tisíc kilometrů, Praha 8 tisíc. Test rakety zvedl ze židle i tradiční spojence Kima Rusko a Čínu. Včera večer se kvůli testu sešla také Rada bezpečnosti OSN. K řadě zemí, které už zkoušku odsoudilo, se přidala i Česká republika.

Dramatický útěk severokorejského vojáka: Kolegové na něj začali střílet



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.