Úspěch ústecké zoo: Odchovali vzácné kajmánky! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Úspěch ústecké zoo: Odchovali vzácné kajmánky!

Polovinu mláďat už mohou návštěvníci vidět v jejich expozici.
Polovinu mláďat už mohou návštěvníci vidět v jejich expozici. (Foto – Zoo Ústí nad Labem)

Vzácným odchovem se chlubí ústecká zoo. Je jediná, které se za posledních 12 měsíců podařilo rozmnožit kajmany zakrslé.

„Samice si snůšku, na kterou se chystala už od června, ostražitě hlídala. Mláďata se začala líhnout po čtyřech měsících, celkem se jich vyklubalo 10,“ popsal chovatel František Šubík. Dodal, že polovinu mláďat ponechali v expozici s rodičovským párem. Zbytek pro jistotu umístili do zázemí, kde je pravidelně váží a měří.

Pětidenní kajmánci mají zhruba 22 centimetrů, v dospělosti dosáhnou maximální délky 130 cm. V Ústí nad Labem tyto kajmany chovají od roku 1999, získali je poté, co byli zabaveni kvůli nelegálnímu obchodu. Odchovat se je podařilo vůbec poprvé, vajíčka sice samice už několikrát nakladla, nikdy ale nebyla oplodněná. Od cvrčků po potkany
Dospělí kajmani zakrslí dostávají v ústecké zoo sladkovodní ryby a potkany. Mláďata zatím konzumují cvrčky a sarančata, postupem času jim budou ošetřovatelé předkládat holátka, malé myšky a rybičky, vše úměrné jejich velikosti.

Kajmánci zatím měří 22 cm
Polovinu mláďat už mohou návštěvníci vidět v jejich expozici. Kajmany zakrslé chová ústecká zoo od roku 1999.

Nejmenší z krokodýlů
Kajman zakrslý, zvaný též kajmánek malý, patří k nejmenším druhům krokodýlů a v dospělosti měří maximálně 130 cm. Žije v malých skupinkách v pralesních tocích v severní části Jižní Ameriky. Pro stavbu hnízd využívá okolí termitišť, kde je stálá teplota.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.