Vstala z mrtvých: Lékaři jí dávali naději 3 procenta! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

sobota 20. dubna 2024

Svátek slaví Marcela, zítra Alexandra

Vstala z mrtvých: Lékaři jí dávali naději 3 procenta!

V Klimkovicích si zlepšuje rehabilitacemi rovnováhu.
V Klimkovicích si zlepšuje rehabilitacemi rovnováhu. (Foto Aha! – Jiří Krušina, IZS Náchod)

Třikrát oživovali záchranáři Veroniku Michlovou (29) z Náchoda, když v roce 2011 utrpěla při autonehodě těžké poranění mozku. Po dvou měsících v kómatu ji lékaři dávali minimální šance na návrat do života. Veronika stále rehabilituje, ale navíc pomáhá nemocným a přednáší zdravým.

Život změnil Veronice bývalý kamarád Patrik (32), který ve sportovním voze nezvládl předjíždění. „Seděla jsem připoutaná vzadu. Nic se nepamatuji. Od svědků vím, že mě postavili s rozdrcenou lebkou k autu. Přímo tam pro mne letěl vrtulník, ve kterém mě třikrát oživovali,“ popsala Veronika.

Vigilní koma

Veronika utrpěla poranění mozku. „Po probuzení jsem byla ve vigilním kómatu. Dávali mi jen tři procenta na to, že budu mluvit nebo chodit. Naštěstí mě přeložili do nemocnice v Náchodě, kde se mnou začali cvičit a do úst mi vkládali oblíbené chutě, pouštěli mi oblíbenou hudbu a začala jsem se vracet do dnešního nového života,“ vyprávěla.

Infarkt otce

Rodinu navíc zdrtila smrt Veroničina táty. „Tatínek (†44) byl majorem u cizinecké policie. Měl toho hodně v práci, dokončoval doktorát a těžce se smiřoval s mým osudem. Zemřel na silný infarkt,“ přiznala brunetka.

Pořád cvičí

Rehabilitace udělaly z Veroniky chodící a opět temperamentní ženu. „Nyní jsem pošesté v Klimkovicích. Vlastně už sama chodím a pouze trénuji rovnováhu, jelikož mám v mozku porušeno její centrum. Jsem nesmírně vděčná za tuto šanci a chci pomáhat lidem po úrazech. Jsem příkladem toho, že naděje umírá poslední,“ sdělila Veronika. Učila se mluvit, jíst, smát se.

Radí ostatním

Veronika má za sebou přes dvacet přednášek na základních i středních školách. „Chtěla bych se této oblasti věnovat profesionálně. Chci mladým lidem říci, že kamarády si mohou vybírat a mohou též ovlivnit svůj osud,“ dodala statečná žena.

Co je vigilní kóma?

Stav, kdy je pacient v hlubokém stavu bezvědomí, ale působí dojmem, že se nachází ve stavu bdělosti, protože má otevřené oči a vykazuje další známky bdění.

Víte, že...

...Veroničin kamarád Patrik předjížděl rychlostí 160 km/h? Dostal podmínku, kterou mu zrušila amnestie.

Shání podporu

Veronika hledá mecenáše, kteří by finančně podpořili její přednášky o dopravní bezpečnosti i překonání následků úrazů a nemocí. Kontaktovat ji můžete na: fotomichlova@gmail.com, nebo lze přispět na účet číslo: 2108701078/2700

Statečná Veronika přežila smrt a pomáhá!

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.