Chovatel týraných koní: Mají se jako v lázních! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Chovatel týraných koní: Mají se jako v lázních!

Místní mají strach zejména o hříbě, které leží v blátě.
Místní mají strach zejména o hříbě, které leží v blátě. (Foto Aha! – Jana Ulrichová a OÚ Nepomyšl)

V malé ohradě plné bahna chová Mojmír Fiala (45) v Dvércích na Lounsku koně. Nemají ani přístřešek. Místní se bojí, že nepřežijí zimu. Stejně to vidí i veterinární správa, která rozhodla o jejich přemístění.

Mojmír Fiala měl problémy s chovem už před lety na Rakovnicku. V Rousínově, kde měl tehdy farmu, našli veterináři pět mrtvých koní. Kvůli dluhům pak o část stáda přišel. Nyní, v Dvércích, se situace opakuje.

„Vůbec si nepřipouští, že dělá něco špatně. Nabízíme mu zdarma obecní pozemek, kde by koně měli víc prostoru a netopili se v blátě. Snažíme se ho přimět, aby jim udělal nějaký přístěnek,“ řekl Josef Lněníček, starosta Nepomyšle, pod níž Dvérce spadají. S chovatelem ale není kloudná řeč. „Tady v okolí se těží kaolin, díky tomu je to bláto léčivé. Koně jsou v něm jako v lázních,“ prohlásil. Inspektoři Krajské veterinární správy to ale vidí jinak. „V blátě mohou dostat do kopyt hnilobu, musí mít přístup na tvrdou a suchou zem. Musí mít také přístřešek, předpisy jsou v tomhle jasné. Podmínky, v kterých jsou, jsou nevyhovující a život ohrožující, zejména pro hříbě,“ řekl ředitel Krajské veterinární správy v Ústí nad Labem Petr Pilous. Dali proto podnět Městskému úřadu v Podbořanech k umístění koní do náhradní péče.

Inspektorce hrozil zastřelením
Veterinární správa podezírala Mojmíra Fialu z týrání koní už v roce 2013. V Rousínově na Rakovnicku to skončilo dokonce napadením. Inspektorce, která k němu přijela na kontrolu, sprostě nadával, vyhrožoval a najížděl na ni autem. Podle sousedů dokonce vyhrožoval, že ji, pokud se vrátí, zastřelí.



Přečtěte si
mrazkova@tiscali.cz
11. 12. 2018 • 22:58

Takové lidi nechápu.. jak může chovat koně, když jim ani nedokáže poskytnout základní věci jako je přístřešek? Vůbec si nedovedu představit, čím je asi krmí.. My třeba na stravu našich koní dbáme fakt hodně a proto jim kupujeme tohle krmivo: https://www.energys.cz/

jasnovidec01
25. 11. 2017 • 21:07

uvázat majitele koní do bahna a nechat pomalu chcípat....

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.