Prezidentské volby: Zeman má 8 protivníků | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Prezidentské volby: Zeman má 8 protivníků

Boj o Hrad může začít
Boj o Hrad může začít (Profimedia.cz, ara)

Už je to oficiální. Ministerstvo vnitra včera potvrdilo, že příští prezident vzejde z 9 kandidátů. Dalších 11 uchazečů o Pražský hrad nesplnilo zákonem dané podmínky. Tedy nenasbíralo 50 tisíc podpisů od občanů, ani je nepodpořilo 20 poslanců či 10 senátorů.

Jiří Drahoš (68)
141 234 podpisů od občanů
Bývalý šéf akademie věd, profesor chemie a spoluautor několika světových patentů. Společně s prezidentem Milošem Zemanem je spolufavoritem voleb. Drahoš je ženatý a s manželkou Evou má dvě dospělé dcery Radku a Lenku. Jeho velkou zálibou je hudba. V mládí hrál na trubku a zpívá ve sboru Canticorumiubilo, kterému je věrný už 40 let.

Pavel Fischer (52)
17 podpisů senátorů
Působil jako diplomat sedm let ve Francii a Monaku. V diplomacii působil až do roku 2013, kdy funkci složil kvůli těžké nemoci jednoho ze svých 4 dětí. Podobně jako Drahoš je i Fischer milovníkem hudby, působil jako houslista a zpěvák ve World youth choir nebo Brixiho akademickém sboru. V týmu bývalého prezidenta Václava Havla (†75) byl členem tiskového odboru.

Petr Hannig (71)
26 podpisů poslanců
Hudebník a producent se řadí mezi nejvlivnější postavy české a československé hudby. Pro posluchače objevil například Lucii Bílou, které napsal hit Neposlušné tenisky. Hannig je vdovec, má jednoho syna Jana, který pracuje ve Spojených státech. Celkem osmkrát se Hannig pokusil stát senátorem, ani jednou ale nepostoupil do druhého kola.

Marek Hilšer (41)
11 podpisů senátorů
Benjamínek mezi kandidáty, lékař a aktivista. Do boje o funkci prezidenta proklouzl na poslední chvíli, když se mu nepodařilo získat potřebných 50 tisíc podpisů od občanů. Účastnil se několika zahraničních misí v africké Keni jako lékař, ve známost vešel, když polonahý protestoval na Úřadu vlády. Od roku 2007 také vyučuje mediky. Je ženatý.

Michal Horáček (65)
86 940 podpisů občanů
Miliardář, textař, kulturní antropolog a spoluzakladatel sázkové kanceláře Fortuna. Je příbuzný s prvním českým nositelem Nobelovy ceny Jaroslavem Heyrovským (†76). Horáček je podruhé ženatý, jeho ženou je výtvarnice Michaela Hořejší. Je otcem tří dětí. Svoji kampaň si jako jediný financuje sám, čímž, jak prohlašuje, je skutečně nezávislým kandidátem.

Jiří Hynek (56)
29 podpisů poslanců
Zbrojař, manažer a vystudovaný matematik. Od roku 2011pracuje jako výkonný ředitel a prezident Asociace obranného a bezpečnostního průmyslu České republiky. Je členem Mensy. Věnuje se rybaření a myslivosti. V mládí hrál na národní úrovni šachy a pravidelně se účastní Jizerské padesátky. Je podruhé ženatý a má 4 děti. Jeho kandidaturu podporuje strana Realisté.

Vratislav Kulhánek (74)
23 podpisů poslanců
Bývalý předseda představenstva mladoboleslavské Škody auto, někdejší šéf Svazu ledního hokeje i člen Českého olympijského výboru. Má rád jízdu závodními automobily. V sedmdesátých letech dokonce jezdil s automobilem Škoda 110 R v závodech jako spolujezdec. Dříve též hrával první ligu ve volejbale. Neoprávněně byl evidován coby kandidát na spolupráci s StB.

Mirek Topolánek (61)
10 podpisů senátorů
Bývalý premiér, dlouholetý senátor, kterého provázely aféry, jako když jej nahého vyfotografovali ve vile tehdejšího italského předsedy vlády Silvia Berlusconiho (81). Jako první premiér nezískal důvěru Sněmovny napoprvé a také byl prvním, komu dolní komora vyslovila nedůvěru. Je podruhé ženatý s Lucií Talmanovou (50) a je otcem 3 dětí. Mezi jeho záliby patří jízda rallye, kde je navigátorem.

Miloš Zeman (73)
103 817 podpisů od občanů

Politický matador, dlouholetý předseda ČSSD, bývalý premiér a současný prezident. To je jen zlomek funkcí vystudovaného ekonoma Zemana. Je podruhé ženatý, z každého manželství má jednoho potomka. Vyrůstal jen s matkou a babičkou. Jeho otec zemřel, když bylo Zemanovi 13. Rád hraje šachy, čte sci-fi a je fanouškem švédské skupiny ABBA. Je také známý tím, že nemá rád novináře.

Kdo ostrouhal?
Mezi 11 neúspěšnými uchazeči o Hrad jsou Petr Blaha, Daniel Felkel, Oldřich Fiala, Roman Hladík, Terezie Holovská, Libor Hrančík, David Chadima, Anna Kašná, Martin Ludačka, Karel Světnička a Josef Toman. Důvodem jejich vyřazení byl fakt, že nedodali dostatečný počet hlasů. Někteří poslali na ministerstvo vnitra archy, na kterých bylo jen několik desítek podpisů nebo jen jeden podpis zákonodárce. Jedna žádost o registraci přišla po termínu. Například Toman ale tvrdí, že nasbíral 75 tisíc podpisů a že mu je někdo ukradl. Podle úředníků jich totiž odevzdal jen 11. Vyřazení kandidáti se budou moci do středy 29. listopadu odvolat k Nejvyššímu správnímu soudu, který by měl o případných odvoláních rozhodnout do poloviny prosince. Toman už ohlásil, že tak učiní. Pokud se on či další kandidáti na soud obrátí, Státní volební komise bude muset počkat s losováním volebních čísel pro zaregistrované kandidáty. V opačném případě by čísla mohla vylosovat už ve čtvrtek 30. listopadu a vnitro by následně mohlo zadat tisk hlasovacích lístků. Celkově ministerstvo obdrželo 20 přihlášek.

Kdy to vypukne?
První kolo prezidentských voleb se uskuteční 12. a 13. ledna. Pokud by nikdo z kandidátů nezískal více než 50 % hlasů, postoupí nejúspěšnější dva uchazeči do druhého kola, kde se rozhodne. To by se mělo uskutečnit o 14 dní později. Inaugurace nového prezidenta by potom měla být 8. března, kdy končí mandát současné hlavě státu Miloši Zemanovi.

Na video s Milošem Zemanem se můžete podívat zde:



Přečtěte si
cukrenka
25. 11. 2017 • 16:15

Petr Pithart a další, kteří ovšem kandidovat nechjí. A nedivím se v takové společenské atmosfeře to nebude snadné. Těm, kterým je to jedno , tak nejsou silní ale lehkovážní.....Tuší všichni co taková funkce obnáší, a že je třeba mít nejen pevný charakter, ale nebýt emotivní , ješitný, a být schopen vhodně a rychle rozhodovat? Nikdy nevíme, co přijde a bude toho zapotřebí. Podívejme se například kam to přivedli američané, když i díky svým penězům kandidoval na prezidenta jeden obchodník a bohužel uspěl. Kdyby kolem něho nebyli rozumní rádci , tak už nejspíš hořelo půl světa, jako za Nera kdysi slavný Řím..../ ješitnost, ohraničené jednosměrné IQ/ Nehrozí nám to tady nyní také?

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.