Pavel Zábojník (50): Vstali jsme z popela! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Pavel Zábojník (50): Vstali jsme z popela!

Pavel Zábojník s kamarádem Svaťou Doležalem.
Pavel Zábojník s kamarádem Svaťou Doležalem. ( Foto Aha! – Slávka Červená, pro Aha!/Jana Gogová, HZS)

Nikdy nedokážou vymazat tu hrůzu z paměti. Stalo se to v noci na 26. března letošního roku. U sousedů začala v průjezdu hořet dodávka a ničivý požár rychle přeskočil i k nim. Zábojníkovi přišli ve Velkém Ořechově na Zlínsku o střechu nad hlavou. Dnes, po osmi měsících, konečně zase bydlí.

„Pořád vidím ty strašlivé desetimetrové plameny, tu bezmoc. Naštěstí jsme stačili utéct,“ vybavuje si Františka Gregorová (74), tchyně majitele domu. Vyhořelo komplet horní patro, střecha, shořely peřiny, ručníky, oblečení – celá výbava její vnučky Adélky (24). Ta si s partnerem postavila nedaleko domek a měli před stěhováním...

„Byli jsme s manželkou i dětmi fakt úplně na dně. Nevěřili byste, jak pomůže dobré slovo. A samozřejmě i pomoc fyzická. Třeba kamarád Svaťa Doležal tu byl denně. S opravami střechy i propadlých stropů jsme začali za pár dnů po té hrůze, dnes se mi ani nechce věřit, že už tu můžeme bydlet, barák vypadá líp než předtím. Všem, koho postihne podobná věc, radím: nesmíte zmalomyslnět, poddat se tomu, vždycky se najdou dobří lidé,“ říká majitel domu Pavel Zábojník (50).

Samozřejmě musel sáhnout hluboko do peněženky, prodat třeba kus lesa, pojistka zdaleka vše nezaplatila.

Zábojníkovi už bydlí, sousedé Čechmanovi, kde požár vznikl, ještě ne, staví úplně nový dům. „Jsme moc rádi, že jsme mohli pomoci společně s farností a našimi občany sbírkou, dohromady se shromáždilo přes 400 tisíc korun,“ říká starosta Velkého Ořechova Radek Chmela.

Mohla za to závada

Příčinou požáru byla závada na elektroinstalaci dodávky zaparkované v průjezdu. „Ozvala se velká rána, zřejmě vybuchla nádrž vozu,“ popsal po neštěstí jeden ze sousedů.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.