Kvůli lživému článku o srpnové invazi 1968 Zeman zuřil a Medveděv se kál! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

čtvrtek 18. dubna 2024

Svátek slaví Valérie, zítra Rostislav

Kvůli lživému článku o srpnové invazi 1968 Zeman zuřil a Medveděv se kál!

Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz
Prezident Miloš Zeman v pořadu S prezidentem v Lánech na Blesk.cz (Jakub Poláček / Paparazzi)

K ruskému premiérovi Dmitriji Medveděvovi dorazil včera český prezident Miloš Zeman (73) značně rozzloben. Popudil ho článek na ruském armádním webu, že sovětská invaze v roce 1968 Československu pomohla. Vytištěný ho předložil Medveděvovi a ten se kál...

Článek historika Leonida Maslovského vyšel na webu ruské armádní televize Zvezda, která je oficiálním kanálem ministerstva obrany. Píše se v něm, že invaze Čechům a Slovákům pomohla a mají být Sovětskému svazu vděční. ﷯Podle Zemana to napsal „jakýsi novinářský šílenec s vylízaným mozkem“. Lživý článek předložil Medveděvovi jako »dárek« hned po potřesení ruky.

„Pane premiére, já po vás chci, abyste veřejně řekl, že to je záležitost, která nemá nic společného s oficiální pozicí vaší vlády,“ řekl Zeman. A dodal, že to je „urážka mého národa, mé vlasti“. A Medveděv mu vyhověl. „Chtěl bych vás proto, pane prezidente, poprosit, abyste bral ohled především na oficiální pozici Ruské federace, jejího prezidenta, premiéra i naše další kolegy,“ řekl. Článek web nakonec stáh﷯l a redakce se oficiálně Česku omluvila.

Nemocný Gorbačov na setkání dorazil

Ještě o víkendu byl bývalý sovětský vůdce Michail Gorbačov (86) v nemocnici na kapačkách, včera ale přece jen na setkání s prezidentem Milošem Zemanem přišel. V hotelu Kempinski poblíž Rudého náměstí mu věnoval svoji knihu. „Byl to mimořádně přátelský rozhovor. Debata se vedla o mezinárodní politice, o historii nebo třeba o osobnostech. Nechyběly také vzpomínky,“ uvedl mluvčí Hradu Jiří Ovčáček.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.