Nenapravitelný bordelář: Slíbil úklid, sousedé s ním bojují marně... | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Nenapravitelný bordelář: Slíbil úklid, sousedé s ním bojují marně...

Ulička mezi odpadky na zahradě.
Ulička mezi odpadky na zahradě. (Foto Aha! – Jitka Pecharová)

Miluje sbírání odpadků! Jiří K. v Kramolně na Náchodsku stále víc ztrpčuje život sousedům. Vedení obce si na něj stěžovalo a on sliboval, že smetiště uklidí. Místo toho ale nepořádku ještě přibylo.

Důchodce Jiří K. začal svůj dům a pozemek zasypávat různým smetím asi před osmi lety. Nejvíc toho prý navozil v době, kdy pracoval u technických služeb Náchoda. Navíc mu nepotřebný materiál vozili lidé, protože si podával inzeráty s poptávkou po různých věcech a sám předměty také nabízel.

Nesplnil sliby

Odpadky senior nakonec zaplnil celý dům, a ve smetiště se proměnil i pozemek. Harampádím nacpal i vrak vozu na dvorku, a teď ho muž dává na kapotu a střechu auta. Sousedé mu mnohokrát domlouvali a dokonce nabízeli, že zajistí kontejner a pomohou s úklidem. „Už se na to chystám. Jen co budu mít čas,“ slyšeli od něj několikrát, ale šlo jen o sliby.

Zákony jsou krátké

S Jiřím K. vede marný boj i starostka Kramolny Jitka Kropáčková. O případu informovala hygienu, odbor životní prostředí a další úřady. Stížností se zabývala i přestupková komise. „Vždy ale slyším, že nejde nic dělat, protože je to soukromý majetek,“ posteskla si. Dokonce doufala, že by mohlo muže přivést k rozumu Centrum duševního zdraví, protože je přesvědčena, že Jiří K. je nemocný. „Nakonec se ale neozvali,“ řekla Kropáčková. „Za současné legislativy nelze nic udělat,“ uzavřela.

Je to Diogenův syndrom?

Chorobné hromadění různého harampádí a odpadků, kterými se jejich sběratel obklopuje často s myšlenkou, že se jednou můžou hodit, odborníci nazývají Diogenovým syndromem. Možná jím trpí právě Jiří K. Poruchu lze léčit medikamenty a psychoterapií. K léčbě ale nemocného nelze nutit.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.