Oprava kostela sv. Martina: Unikáty staré 140 let! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Oprava kostela sv. Martina: Unikáty staré 140 let!

Rekonstrukce kostela probíhá už od roku 2006. Kostel už má nová okna.
Rekonstrukce kostela probíhá už od roku 2006. Kostel už má nová okna. (Foto Aha! – Jan Doležal)

Pamětní listina, dobové noviny, předvolební materiály místního politika a další unikáty byly celých 140 let ukryty ve zdi kostela sv. Martina ve Mšeně na Mělnicku. Když je v polovině září objevili zedníci, bylo to překvapení nejen pro ně. V šoku byli radní i věřící. 

Na historické tiskoviny v plechovém tubusu narazili zedníci, když otloukali fasádu kostela, který prochází velkou rekonstrukcí. Dunivé zvuky znamenaly dutý prostor, v něm našli »poklad«, který po chvíli skončil v trezoru starosty města. Čekalo se, až představitelé města budou moci schránku otevřít. Nesměli u toho totiž chybět památkáři, historici ani zástupci litoměřického biskupství.

Rekonstrukce kostela probíhá už od roku 2006. Kostel už má nová okna.

Pomohl šroubovák

Starosta Mšena Martin Mach (49, SZ) vzalo do ruky šroubovák a velmi opatrně, doslova po milimetrech se dostával dovnitř schránky. Nechtěl poškodit to, co je uvnitř. „Když jsem sundal víko, byly tam pamětní listiny z roku 1876, Národní listy, Pokrok a Pšovan z téhož roku, Pokrok z roku 1877, balada Husův popel, předvolební materiály místního politika Serváce Hellera a vizitka mšenského knihaře Františka Kartera,“ popisoval Aha! Mach.

Listiny vystaví

Pamětní listina a Národní listy jsou nyní i se zinkovou schránkou ve Státním archivu, kde dokumenty naskenují a poté vrátí zpět mšenským. „S ostatními částmi nálezu je vystavíme v místním muzeu,“ slíbil starosta.

Kněz neměl ani tušení

Ukládání schránky do fasády kostela před 140 lety byla složitější, než by se na první pohled mohlo zdát. Kvůli poselství příštím generacím se tehdy doslova do krve pohádali mšenští radní s místním farářem. Ten nechtěl o schránce, kterou měli uložit hned vedle základního kamene, ani slyšet. Znovuobnovení kostela po velkém požáru v roce 1867 mu bylo proti mysli. Prosazoval spíš výstavbu fary a hospodářských budov. Zedníci proto schránku zazdili do fasády tajně. Kněz o tom neměl ani tušení.

Poselství příštím generacím

Původní schránku s historickými listinami nahradí příští rok nová, která bude obsahovat současné písemnosti. „Do tubusu bychom chtěli vložit kopii původní pamětní listiny, listinu novou, regionální tiskoviny i celostátní noviny po volbách parlamentních a po volbách prezidentských,“ přiblížil starosta.

Rekonstrukce za 13 milionů

Kostel sv. Martina, který je dominantou centra Mšena, prochází rekonstrukcí už od roku 2006. Město má štěstí, že objekt je chráněnou kulturní památkou, jinak by na obnovu nedal nikdo ani korunu. Takhle však práce hradí nejen radnice, ale z velké části také ministerstvo kultury. Tři miliony stála střecha a nová okna, nová fasáda bude stát dalších deset milionů korun.

Fasádu vybírali z 9 barev

Do podoby nové fasády měli co mluvit především památkáři. Ti nakonec vybírali z devíti nejvhodnějších barev. „Zvítězil odstín pod číslem devět,“ ukazuje Martin Mach.

Víte, že...

...první písemná zmínka o Mšeně pochází z roku 1306? Původní osada založená ve 14. století patřila ke královskému majetku. Již v roce 1367 bylo Mšeno městem.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.