Křehké skleněné ozdoby: Jaké jsou letošní nejnovější trendy | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Křehké skleněné ozdoby: Jaké jsou letošní nejnovější trendy

Martina Valová (49) maluje ozdoby již 21 let. „Vyžaduje to trpělivost a přesnou ruku. Baví mě ta neustálá různorodost,“ řekla.
Martina Valová (49) maluje ozdoby již 21 let. „Vyžaduje to trpělivost a přesnou ruku. Baví mě ta neustálá různorodost,“ řekla. (Foto Aha! – Slávka Červená)

Vánoční křehká krása z Valašska putuje do celého světa! Ve vsetínské firmě vyrábějí skleněné ozdoby již od roku 1954. Ročně jich na štědrovečerní stromečky jde kolem 700 druhů.

Jestli chcete mít letos výzdobu podle nejnovějších trendů, pak počítejte s tím, že »trendy« barvou Vánoc je hráškově zelená. „Dobře se doplňuje s modrou, zlatou nebo stříbrnou,“ vysvětlil vedoucí závodu výroby ozdob Vlastimil Juřička (43). Jaké další barvy jsou v módě? „Druhá v pořadí je fialová ve všech odstínech, petrolejová, dále barvy pudrové a pastelové s dekorem suchého štětce a budící efekt porcelánu,“ přiblížil Juřička. Nemusíte se ale vůbec bát ani klasiky – červené, zlaté či stříbrné.

Valaši byli první
Jen málokdo ví, že skleněné, ručně vyráběné ozdoby měly v Československu premiéru v roce 1920 právě na Valašsku. Vyfoukl je sklářský učeň Ludvík Ondra ve své dílně ve Vsetíně. O rok později už byl na trhu prvním konkurentem z Německa dováženému zboží. A dnes? Firma má v sortimentu na 60 tisíc vzorů a patří k největším výrobcům u nás.

V Dubaji chtějí zlato
Vsetínští letos zásobili především evropské země. Největšími odběrateli jsou Německo a Rakousko. „Tam zákazníci preferují spíše decentní barvy s jednoduchými vzory. V jižních zemích dávají přednost pestrosti. A do Dubaje ve Spojených Emirátech šla letos specifická kolekce až extrémně zdobená zlatem,“ prozradil vedoucí výroby.

Loni vládla modrá a růžová
Loňským trendem ve vánočních ozdobách byly pudrové romantické barvy. Pokud jste chtěli být »in«, zvolili jste zejména pastelově modrou, růžovou nebo fialovou s růžovými podtóny. Úspěch měly také ozdoby ve hnědé se zlatou a bílou. Jako každý rok byly oblíbené i koule v klasické kombinaci červené a zlaté.

Nejdražší pro obchoďák Harrods
Než je ozdoba vyrobena, projde lidskýma rukama více než čtrnáctkrát. Pokud je vzor náročný, může ho malířka vytvářet i celý den. Dosud nejdražší ozdoby vytvořili loni Vsetínští pro obchodní dům Harrods, který je nejluxusnější v Londýně. Jedna přišla na 600 Kč.

Jak se vyrábí ozdoby na stromeček:

 



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.