Požitky předsedů, hospodaření stran, počty členů…Kdo si nahrabal? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

pátek 29. března 2024

Dnes je Velký pátek / Taťána, zítra Arnošt

Požitky předsedů, hospodaření stran, počty členů…Kdo si nahrabal?

Politika je zlatý poklad. Kdo si z něj urve nejvíce?
Politika je zlatý poklad. Kdo si z něj urve nejvíce? (Koláž Aha!, ara)

Politika je zlatonosný potok, který nikdy nevysychá. Štědře ho totiž napájí stát. Někdo z něj sice má jen »plechovej hrnek a pár zlatejch zrnek«, jiní, a není jich málo, v něm objevili Eldorádo! Hlavně po volbách se tu dají vyrýžovat stamilióny!

ANO (zisk 29,64%) - NEJDRAŽŠÍ

Předseda: Andrej Babiš (63)
Sídlo: hnutí má hlavní stan v sídle koncernu Agrofert v Praze - Chodově
Požitky předsedy: Jezdí jako gróf, a nic ho to nestojí. „Andrej Babiš jezdí autem Policie ČR. Jinak mu hnutí nic neplatí, nehradí a Andrej Babiš nic nečerpá,“ napsala mluvčí Lucie Kubovičová. Což je zvláštní, protože Babiš měl mít ochranu kvůli výhrůžkám jen do konce minulého měsíce.
Peníze od státu v letech 2017 – 2021: Ve volbách nejúspěšnějších strana si hodně polepšila, v dalších čtyřech letech dostane 470,8 milionů (v minulém období 295,6 mil. Kč). Jen letos stát pošle ANO přes 150 milionů.
Peníze od členů: Na začátku loňska mělo Babišovo hnutí necelé 3 tisíce členů, na příspěvcích od nich získalo přes 3 miliony korun. Členství tak vychází asi na tisícovku ročně, v jiných stranách je to polovina i méně. Dary pak do kasy ANO přinesly dalších skoro 45 milionů.

STAN (5,18%)- NEJPRŤAVĚJŠÍ

Předseda: Petr Gazdík (43)
Sídlo: Starostové jsou v nájmu v Praze - Podolí
Požitky předsedy: „Předseda STAN nepobírá plat ani jiné požitky (tedy ani auto s řidičem či bez, ani příspěvek na kancelář či ubytování) od hnutí STAN. To platí o všech politických funkcionářích hnutí,“ sdělil Jan Němec
Peníze od státu v letech 2017 – 2021: 87,8 milionů (v minulém období nic)
Peníze od členů: Vlastních členů měla loni strana jen mírně přes stovku, na příspěvcích od nich získala 50 tisíc. Daleko více kasu posílily dary a dědictví – vynesly přes 32,6 milionů.

KSČM (zisk 7,76%) – NEJPOČETNĚJŠÍ

Předseda: Vojtěch Filip (62)
Sídlo: ve vlastním domě v pražské ulici Politických vězňů
Požitky předsedy: „Předseda občas využívá jeden ze čtyř služebních vozů (Škoda Octavia), strana mu v takovém případě hradí PHM. Funkce předsedy KSČM není placená v případě, že předseda strany je poslanec. Takže v současné době není placená. Předseda využívá svoji poslaneckou kancelář v kraji – v Českých Budějovicích a v Praze ji má v sídle ÚV KSČM,“ uvedla Helena Grofová z tiskového odboru
Peníze od státu v letech 2017 – 2021: Komunisti musí počítat se ztrátou skoro 100 milionů, dostanou 133,3 milionů (v minulém období 228,4 mil. Kč)
Peníze od členů: Strana se zřejmě největším počtem členů (přes 42 tisíc) získala loni z darů a příspěvků více než 27,6 milionů. Komunisté se ale potýkají s velkým úbytkem straníků…

ODS (11,32%) – NEJSPOŘIVĚJŠÍ

Předseda: Petr Fiala (53)
Sídlo: ODS si pronajímá objekt v Truhlářské ulici v Praze, za který by měla platit mnohem méně než v předchozím objektu na Pankráci. Tam majitelům sypala kolem 400 tisíc měsíčně
Požitky předsedy: „Pan předseda využívá v případě potřeby služební auto (Škoda Superb). „Funkce předsedy ODS není placená. Kromě kanceláře v sídle ODS využívá pan předseda svoji poslaneckou kancelář v Brně,“ uvedla mluvčí Jana Havelková. Například v dubnu 2010, kdy jako předseda musel skončit Mirek Topolánek, strana řešila vyplacení jeho odstupného. Byl totiž v pracovněprávním vztahu s příjmem kolem 90 tisíc měsíčně.
Peníze od státu v letech 2017 – 2021: °187,3 milionů (v minulém období 133,9 mil. Kč)
Peníze od členů: K prosinci 2015 měla ODS přes 14,6 tisíce členů, na příspěvcích a darech získala 32,5 milionů

KDU – ČSL (5,80%) - NEJTAJEMNĚJŠÍ

Předseda: Pavel Bělobrádek (40)
Sídlo: strana vlastní v centru Prahy Palác Charitas
Požitky předsedy: „Tyto informace považujeme za interní stranické záležitosti,“ napsala pouze Petra Hrušová.
Peníze od státu v letech 2017 – 2021: 105,4 milionů (v minulém období 122,2 mil. Kč)
Peníze od členů: Lidovců – straníků bylo loni kolem 25 tisíc, na příspěvcích a darech KDU poslali přes 18,5 milionů.

Piráti (10,79%) - NEJVYSMÁTĚJŠÍ

Předseda: Ivan Bartoš (36)
Sídlo: Piráti sídlí v nájmu v činžáku na pražském Žižkově
Požitky předsedy: Ani šéf strany Ivan Bartoš služebák nemá, jezdí ve svém polepeném rapidu. V něm zajel i za prezidentem do Lán. „PHM mu strana nehradí, s výjimkou PHM při výjezdu mimo Prahu v souvislosti s volební kampaní. Funkce předsedy placená není. Žádnou kancelář mu strana nehradí. Ubytování bylo hrazeno předsedovi pouze v souvislosti s volební kampaní mimo Prahu,“ uvedla mluvčí Karolína Sadílková.
Peníze od státu v letech 2017 – 2021: 173,8 milionů (v minulém období 13,2 mil. Kč)
Peníze od členů: S 500 členy patří Piráti k těm nejmenším ze sněmovních stran. V minulém roce strana z příspěvků získala 77 tisíc korun, z darů pak necelých 600 tisíc.

TOP09 (5,31 %) - NEJLAKOMĚJŠÍ

Předseda: Miroslav Kalousek (56)
Sídlo: strana sídlí v Praze na Újezdě. Dle výroční zprávy zaplatila loni za nájemné přes 2,3 milionů.
Požitky předsedy: „Funkce předsedy není ze strany TOP 09 spojená s vyplácením jakýchkoliv odměn, náhrad či s poskytováním služebního vozu nebo bytu. Funkce předsedy TOP 09 je z naší strany výhradně neodměňovanou funkcí, což se samozřejmě týká i poskytování případných náhrad různého druhu,“ napsal Jakub Hnát.
Peníze od státu v letech 2017 – 2021: 92,1 milionů (v minulém období 189,7 mil. Kč)
Peníze od členů: Strana má kolem 3 tisíc členů, loni na příspěvcích a darech poslali do kasy 12,7 milionů korun.

ČSSD (7,27%) - NEJZCHUDLEJŠÍ

Předseda: Milan Chovanec (47)
Sídlo: straně pomohl získat v roce 2000 Lidový dům, sídlo v pražské Hybernské ulici, advokát Zdeněk Altner, na vyrovnání se ale nedohodli. Dnes ČSSD řeší, zda pozůstalým po Altnerovi bude muset vyplatit 338 milionů, nebo nižší sumu v mimosoudním vyrovnání.
Požitky předsedy: „Funkce předsedy ČSSD není spojena s žádným finančním ohodnocením,“ tvrdí mluvčí Mikuláš Klang. V minulosti tomu ale tak nebylo a platilo, že pokud předseda neměl příjem odjinud, byl na výplatní pásce strany. Například Miloš Zeman, než zasedl ve Sněmovně, plat z ČSSD dostával. Třem špičkám strany – Sobotkovi, Chovancovi a Zaorálkovi – jako chráněným ústavním činitelům zajišťuje dopravu policie.
Peníze od státu v letech 2017 – 2021: 130,8 milionů (v minulém období 314,9 mil. Kč
Peníze od členů: Také ČSSD trápí úbytek členů, ke konci loňského roku měla mírně přes 20 tisíc straníků, kteří ji na členských příspěvcích poslali skoro 20 milionů korun. Stejnou částku získala strana z darů a dědictví.

SPD (10,64%) - NEJVYKUTÁLENĚJŠÍ

Předseda: Tomio Okamura (45)
Sídlo: Členové Okamurova hnutí bezplatně využívají prostory v Poslanecké sněmovně
Požitky předsedy: Ani po opakovaných urgencích nikdo nereagoval.
Peníze od státu v letech 2017 – 2021: V příštích letech stát pošle přes 173 milionů korun. V minulém Okamurově hnutí – Úsvitu přímé demokracie – policie prošetřovala údajné vytunelování milionů ze státních příspěvků.
Peníze od členů: Strana má podle svých představitelů přes 10 tisíc členů. Z výroční zprávy za rok 2015 plyne, že z jejich příspěvků získala necelých 60 tisíc korun, dary a dědictví přesáhlo půl milionu.

 Na video s Ivanem Bartošem se můžete podívat zde:

Video se připravuje ...



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.