Potraviny štěstí? Není to jen čokoláda!
Kousek čokolády nebo sklenka vína? Je to i váš případ, že se vám po nich zvedne nálada? „Potraviny štěstí“ opravdu existují a nejsou to žádné čáry. Může za to jejich složení… Sladké a alkohol sice fungují dobře, ale jen do určité míry. Mlsat pro štěstí a radost se dá i zdravěji.
Sladkosti všeho druhu jsou samozřejmě oblíbené a na zvednutí nálady také poměrně dobře a rychle fungují, ale jistě sami tušíte, že cpát se čokoládou od rána do večera příliš zdravé není… Kostičku ano, tabulku už ne. Co tedy místo sladkého?
CHEMICKÉ PROCESY
Za pocit dobré nálady může tzv. hormon štěstí (serotonin), jehož produkci mohou podpořit potraviny s obsahem aminokyseliny L-tryptofan. Mezi ně patří kuřecí a krůtí maso, oříšky kešu, mléčné výrobky, banány, zelená zelenina, losos nebo tuňák.
Produkci serotoninu dále povzbuzují vitamíny skupiny B, které v těle napomáhají procesu získávání energie z jídla a také tvorbě červených krvinek. Lze je získat z proteinů z ryb, drůbeže, masa, vajec a mléčných výrobků, jejich zdrojem je zelenina, některé luštěniny a obiloviny.
CÉČKO POTŘEBUJETE
Důležitý je ovšem přísun vitamínu C, který kromě jiného zbavuje tělo únavy (časté příčiny špatných nálad) a detoxikuje jej. Kromě obligátních citrusových plodů je významně obsažen třeba v plodech šípků, rakytníku řešetlákového nebo rybízu. Z exotických plodů jsou kromě citrusů bohatým zdrojem plody goji, kaki nebo guavy.
HOŘČÍK, PRVEK ŽIVOTA
Samostatnou kapitolou je hořčík, který je nazýván prvkem života. Je nepostradatelný pro všechny procesy, které v lidském těle probíhají. V moderní době stoupá především jeho význam jako ochránce před stresem a zdroje energie – posiluje nervy a je vhodný při zvýšené duševní zátěži a stresu. Oblíbenými a bohatými zdroji hořčíku jsou ořechy, mandle, kakao, tmavá čokoláda, celozrnné výrobky, ananas, borůvky, banány, datle, sušené meruňky, brambory, luštěniny, artyčok či špenát a tak dále. Jsou ale také potraviny, které jeho využití ze stravy ztěžují. Do této skupiny patří např. bílé pečivo, uzeniny nebo alkohol.
ALKOHOLU AKORÁT
Alkohol sice rychle a úspěšně pozvedne náladu, ale může být zrádný. Sice zesiluje aktivitu serotoninu a přináší tak jisté psychické uvolnění, po něm ale naopak přichází vyplenění zásob serotoninu v mozku a s ním spojený pokles nálady i potřeba se znovu napít.
PRO DOBROU NÁLADU
* Šťastné menu
Zařaďte do jídelníčku „potraviny štěstí“, k večeru, kdy dobrá nálada často klesá, si dejte hrst mandlí nebo kešu oříšků, případně dvě tři kostičky čokolády a sklenka dobrého vína není na škodu. „Mlsejte“ hořčík, ten je na dobrou náladu dnes vysloveně hitem. Najdete ho nejen ve špenátu či bramborách, ale i v kešu oříškách, banánech, borůvkách, datlích nebo třeba kakau.