Jak se uspává hrad? | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Jak se uspává hrad?

Na zimu se také speciálně ušitými návleky přikrývá čalouněný nebo kožený nábytek a hlubší dřevořezby.
Na zimu se také speciálně ušitými návleky přikrývá čalouněný nebo kožený nábytek a hlubší dřevořezby. (Foto ČTK)

Padla! Návštěvnická sezona skončila, takže si kastelán a jeho lidé mohou dát nohy na stůl a čekat na další rok. Myslíte? Krutý omyl! Začíná rasovina!

Třeba šumavský hrad a zámek Velhartice na Klatovsku se musí ihned zazimovat. S tím se musí začít počátkem listopadu a končí se týden před Vánocemi. Na gotickém hradě je třeba před zimou zvednout padací mostky na obou koncích unikátního obloukového kamenného mostu.

Před šumavským větrem a sněhem je třeba také ochránit renesanční zámecké křídlo. „Polykarbonátové desky zakryjí arkádovou chodbu v prvním patře, která by hodně trpěla povětrností. Když byl zámek bez zakrytí, tak jsme mívali 50 až 60 centimetrů sněhu za parapety v prvním patře,“ vysvětlil kastelán Petr Mejstřík.

Spousta práce je i uvnitř, inventář by těžce snášel zimu v nevytápěných místnostech. „Vše se musí otřít a zbavit prachu. Citlivé kovové věci – zbraně a cínové nádobí – se odnášejí do jedné místnosti, která se celou zimu temperuje na deset stupňů, aby kovové věci nerezly nebo netrpěly cínovým morem,“ vysvětlila Anděla Mejstříková ze správy hradu.

Práce všeho druhu

„Jako kastelán jsem Ferda Mravenec. Musím dělat vše od čištění záchodů až po reprezentaci objektu,“ řekl kastelán. Památky nejsou tak bohaté, aby mohly mít na všechno specialisty. „Kdo má ruce a nohy, musí být schopen dělat velké spektrum věcí,“ dodal Mejstřík, který o Velhartice pečuje už 30 let.



Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.