Poprvé v Česku a za asistence robota: Operace otvorem dlouhým 25 mm! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Poprvé v Česku a za asistence robota: Operace otvorem dlouhým 25 mm!

Adaptér umožní provést roboticky asistované operace.
Adaptér umožní provést roboticky asistované operace. (Foto Krajská zdravotní a. s.)

Lékaři Masarykovy nemocnice v Ústí provedli jako první v Česku jednovstupovou operaci s asistencí robota. Na těle pacienta zůstala pouze jedna ranka o délce maximálně 25 mm.

„Podařilo se nám robotický systém da Vinci Xi rozšířit o systém single site. Jde o adaptér, který umožní provést určité roboticky asistované operace ranou v délce do 25 milimetrů,“ popsal přednosta kliniky urologie a robotické chirurgie Jan Schraml.

Dodal, že touto jedinou ranou zavedli do těla pacienta čtyři tzv. porty, jeden pro kameru, dva pro nástroje a jeden asistentský. „Jsme tak schopni provést jednodušší chirurgické výkony za pomoci robota, které zanechají na těle pacienta nejmenší následky,“ uvedl.

Lékaři nejsou během zákrok přímo u pacienta.

Odstranili kámen i inkontenenci

Lékaři tímto způsobem zatím provedli dvě operace. Pacientovi se srostlými ledvinami odstranili ledvinový kámen. Pomohli i ženě, která byla kvůli píštělu inkontinentní a nedokázala udržet moč. Moč jí odcházela pochvou. „Single site bylo zavedeno pupkem, což umožnilo píštěl přerušit a odděleně zašít pochvu a močový měchýř,“ popsal lékař.

Víte, že...

...robotická chirurgie je odvětví, ve kterém chirurgovi při operaci pomáhá robot? Operatér ho řídí přes počítač nebo joystick.

Přečtěte si

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.