Je vám zima? Prohřejte se v sauně! | Ahaonline.cz

Registrace  |  Zapomenuté heslo

Deník Aha! na Facebooku

úterý 19. března 2024

Svátek slaví Josef, zítra Světlana

Je vám zima? Prohřejte se v sauně!

Je vám zima? Prohřejte se v sauně!
Je vám zima? Prohřejte se v sauně! (Shutterstock)

Na podzim je představa vyhřáté místnůstky obzvláště svůdná, ovšem saunování je zdraví prospěšné celoročně. Víte však, co vás v sauně čeká a jak se v ní chovat?

Pravidelné saunování posiluje imunitní systém, pomáhá bojovat proti chřipkovým onemocněním a nachlazení. Zmírňuje bolesti hlavy, přináší relaxaci a celkovou regeneraci organismu. „V době zvýšeného výskytu chřipek nebo chřipkové epidemie pravidelní návštěvníci saun buď vůbec neonemocní, nebo u nich má nemoc klidnější průběh,“ vyzdvihuje Pavel Hofrichter, předseda České asociace saunérů a dodává: „Sauna působí na celé tělo. V zimním období je také vhodnou prevencí onemocnění horních cest dýchacích.“

Pokud chcete naplno využít výhod saunování, doporučuje se saunovat alespoň jedenkrát týdně, Vhodné je navštěvovat saunu celoročně. Teplota ve veřejné sauně by se měla pohybovat okolo 100 °C pod stropem, v první řadě lavic pak okolo 60 °C. V domácí sauně si ji můžete nastavit libovolně, nižší teplota prodlužuje dobu prohřívání. 


Do jaké vyrazit?

Suchá sauna

Ta se vytápí na teplotu 90 °C a relativní vlhkost vzduchu se pohybuje mezi 10 – 15 %.

Finská sauna

Na vytápění se používají kamna s lávovými kameny, které se polévají vodou. Sauna je vyhřívána na teplotu 70 °C a vlhkost vzduchu je závislá na intenzitě polévání.

Bio sauna

Vytápí se kamny s výparníkem, která udržují stálou teplotu kolem 60 °C a vlhkost v sauně se pohybuje mezi 30 – 60 %. 

Parní sauna

Obklady stěn jsou dlaždičkové či mozaikové. Stejným způsobem jsou řešeny i lavice. Teplota kolem 45 °C, ale vlhkost vzduchu 100 %. Lázeň je vytvářena parním generátorem.

Infrasauna

Zářiče produkují infračervené záření, které proniká do tělních tkání až do hloubky 4 centimetry. V infrasauně se teplota pohybuje mezi 45 – 60 °C.

Jak a kdy na to?

*Poraďte se s lékařem, zda je saunování pro vás vhodné s ohledem na váš zdravotní stav.

*Do sauny nechoďte s plným žaludkem, také ne hladoví, ani bezprostředně po velké tělesné námaze.

*Před vstupem do sauny se umyjte mýdlem a poté tělo osušte, abyste do sauny nevnesli nadbytečnou vlhkost.

*Odložte plavky. Saunování v plavkách není hygienické, můžete si jím přivodit zapaření či vyrážku.
*Dítě musí být vždy pod stálým dozorem dospělého. Pro jeho saunování vybírejte prohřívárny s nižší teplotou, usazujte je do nižších pater maximálně na 3 až 5 minut.

*Saunu je dovoleno navštěvovat výhradně osobám v dobré tělesné kondici a bez kožních problémů. Při pocitu závratě, pálení ušních boltců či špičky nosu, mravenčení nebo brnění prstů opusťte saunu.

A jde se na věc!

*V sauně se pohodlně usaďte nebo si lehněte. Snažte se mít nohy ve stejné výšce jako tělo a hlavu, aby bylocelé tělo vystaveno přibližně stejné teplotě. Pro podložení těla použijte prostěradlo.

*Počkejte, než se řádně zapotíte. Dýchejte nosem. Pokud vás nosní vstup pálí, zakryjte si nos i ústa dlaní nebo se opláchněte.

*Ke konci prohřívání usedněte, můžete si také promasírovat kůži dlaní, žínkou či kartáčem.

*Po odchodu ze sauny se nejprve osprchujte, abyste ze sebe smyli pot, teprve pak použijte ochlazovací bazén.

*Po ochlazení si můžete dopřát odpočinek (15 – 20 minut) nebo hned navázat dalším opakováním, které se doporučují alespoň tři.

*Dbejte na přísun kvalitních tekutin – ovocných šťáv, minerálních vod, abyste doplnili vypocenou vodu, minerály, sůl a vitamin C.

*Po posledním opakování si dopřejte výrazně delší odpočinek (minimálně 30 minut).



Prospívá, ale neléčí

„Saunování je příjemná forma relaxování pro všechny lidi, kteří mají rádi teplo, klid a jsou zdraví, díky schopnosti zvýšit prokrvení kůže a podkoží přispívá k uvolnění svalů, střídání teplého a chladného prostředí pomáhá stimulovat imunitní systém, klidné prostředí pomáhá uvolnit i napětí emoční, ale není metodou léčebnou,“ říká MUDr. Jolana Cermanová. „Neměli by ho podstupovat osoby se závažných kardiovaskulárním nebo dýchacím onemocněním, osoby trpící akutními zánětlivými projevy a podobně. Pokud má člověk pochybnosti, zda je pro něj saunování vhodné, měl by se vždy poradit se svým lékařem.“

Týden saunování

Akce probíhá až do 11. 11. v řadě center po celém Česku. Program odstartoval v Aquapalace Praha. Návštěvníci si denně užijí speciální divadelní show v kostýmech a s poutavou hudbou například na téma Avatar, Sněhurka nebo Ďáblova houslistka.
Tureckou sobotu připravil Saunový Ráj Holice.

V Uherském Hradišti cílí na rodiče s dětmi a nabízejí i program pro seniory. V Českých Budějovicích se uskuteční další SaunaFest na cestách a o týden později, 17. listopadu, v Třebíči otevírají zcela novou část wellness centra.

V hotelu Horal resortu Valachy návštěvníky čeká ﷯týden plný zážitků. Sauny﷯ začínají už v 9 hodin ráno rituálem pro děti.



Přečtěte si
PetrDostal
27. 7. 2023 • 21:24

Sauna by se mi taky líbila, ale nevím, kam bychom ji dali. Topíme dřevem, které kupujeme od http­s://ww­w.dr­evokar­lovy­vary­.eu/ v krbových kamnech, a když je celá naložím a zavřu, tak máme brzo v obýváku taky saunu. Jen se teda pak nemáme kde ochladit, protože máme přes zimu bazén uklizený na půdě .

ivannavratil386
28. 2. 2019 • 18:10

Je pravda, že nad tím, že bych si domů pořídil saunu uvažuji už celkem dlouho. Nedávno jsem měl možnost podívat se na tu, co mají u sousedů a úplně mě to uchvátilo. Už jsem se i po nějakých saunách díval a hodně se mi líbí třeba luxusní sauny co mají na https://www.dyntar.cz/ Teď ještě na to mít peníze...

Kontakty

  • Telefon 9.00 – 17.00: 225 974 140
  • Telefon po 17.00: 225 974 164
  • Fax: 225 974 141

RSS kanály serveru ahaonline.cz lze užívat pouze pro osobní potřebu. Jakékoli další šíření obsahu ahaonline.cz je možné pouze s předchozím souhlasem jeho provozovatele.